ПРВИХ МЕСЕЦ ДАНА РАДА ДНЕВНОГ БОРАВКА ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ У МАРШИЋУ

ПРВИХ МЕСЕЦ ДАНА РАДА ДНЕВНОГ БОРАВКА ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ У МАРШИЋУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована, при храму Светог Василија Великог у Маршићу пре месец дана почео је са радом Дневни боравак за децу са сметњама у развоју.

У жељи да се укључимо и помогнемо дошло се на идеју да организујемо бесплатан дневни боравак за децу са сметњама у развоју, и тако преузмемо на себе део одговорности и терета родитеља деце са сметњама у развоју, али и да духовни и друштвени живот поменуте деце подигнемо на виши ниво. Дневни боравак функционише у оквиру „Удружења за помоћ деци и младима са сметњама у развоју-Свети Василије Велики“, чије седиште се налази при храму Светог Василија Великог у Маршићу.

План рада и ритам дана је осмислила дефектолог др Татјана Симић директорка школе за децу са сметњама у развоју „Вукашин Марковић“ из Крагујевца, са тимом стручних сарадника, а у реализацији програма учествује стручни кадар из области дефектологије, педагогије, психологије, али и свештенство. У боравку осим времена предвиђеног за радно-окупационе активности имамо времена и за забаву и рекреацију, деца имају оброке, а спроводимо и инклузивни програм са ученицима Основне школе „19. Октобар“ из Маршића, у чијој реализацији учествују и запослени у поменутој школи, на челу са директорком и педагогом школе. Деца за почетак у боравку проводе три до пед дана у недељи, по четири сата дневно, а радимо на реализацији викенд боравка до 48 сати у континуитету.

На располагању нам је скоро 400 квадратних метара простора, потпуно завршеног и за ову намену опремљеног парохијског дома Црквене општине маршићанске у Маршићу, а сав простор је у протеклих пар месеци потпуно завршен и опремљен квалитетном и савременом опремом (3 просторије за радно-окупационе активности, и то једна од 120 квадратних метара, друга од 55 квадратних метара и трећа од 45 квадратних метара, 2 купатила, 2 кухиње, чајна кухиња, 2 прострије за одмор, канцеларија, остава, просторије за рекреацију и заједничке активности са ученицима основне школе у Маршићу у оквиру инклузивног програма), обезбеђен је сав намештај и велики део дидактичких средстава, како би се поменути програм и циљеви могли што боље реализовати.

Удружење има активну подршку Епархије шумадијске, Градске управе за здравствену и социјалну заштиту Града Крагујевца, на челу са начелником господином Николом Рибарићем и чланом Градског већа задуженим за здравствену и социјалну заштиту Др Гордане Дамјановић, школе за децу са сметњама у развоју „Вукашин Марковић“ из Крагујевца и директорком Татјаном Симић, као и сарадњу са Основном школом „19. Октобар“ из Маршића и директорком Снежаном Рајевац и педагогом школе Горданом Рапаић, која је и кординатор стручног рада нашег тима, а сва поменута лица активно учествују у раду Удружења и реализацији програма.

Овом приликом треба истаћи изузетно добар одазив како стручних радника, тако и свих осталих који имају жељу и добру вољу да волонтерски учествују у реализацији овог харитативног подухвата, тако да имамо два дефектолога, два психолога, педагога, неговатељицу и помоћну радницу. За сваку похвалу је и учешће свештенства које се уз остале ангажоване активно бави овом децом, као и активност наше дијаспоре у САД која се на иницијативу госпође Марине Николић укључила у релизацију наше хуманитарне делатности. Осим наведених лица од неизрецивог значаја су нам стручни радници и то дефектолог Коса Николић, психолози Драгана Петровић и Марија Миљковић, као и мед. сестра Душанка Козлина и Гордана Радојичић.

Ово је и одлична могућност да наше парохијане активно укључимо у харитативни рад, јер је једна од примарних мисија Цркве управо помоћ онима који не могу да се сами старају о себи, о чему налазимо сведочанства у Делима апостолским и Посланицама, као и записима из апостолског периода живота Цркве.

протојереј Бојан Димитријевић