ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ РУДНИЧКОМ

ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ РУДНИЧКОМУ суботу, 19. августа 2017. године, када наша Црква прославља празник Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовештењу рудничком. Епископу су саслуживали: архимандрит хаџи Серафим, пензионисани протојереј – ставрофор Спасоје Јанковић, пензионисани протојереј - ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Јован Биберџић, јеромонах Мардарије, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Овај Господњи празник традиционално окупља велики број верника из различитих крајева Србије који се сабирају у благовештењској светињи како би молитвено прославили свети догађај Преображења Господњег и сјединили се са бесмртним, животворним, небеским и страшним Христовим Тајнама. Сабрани народ Владика Јован поучио је беседом управо о овом светом догађају Преображења истакавши, као велико дело милосрђа Божијег, могућност да се и ми сами преобразимо и постанемо бољи хришћани и бољи људи. У томе нам света Литургија помаже јер је свака Литургија таворска Литургија. Литургија се и служи ради нашег преображаја. Управо то Господ од нас тражи - да на место сваке грешне склоности посадимо и негујемо семе хришћанске врлине. Али та нега треба да буде непрестана, да је прати јака и непоколебљива вера, истрајна молитва, милосрдна дела. Преображај човека могућ је само у Цркви јер у Цркви човек пролазан постаје непролазан, човек смртан постаје бесмртан, човек тужан постаје радостан.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након што је причестио велики број верника Владика Јован је освештао овогодишњи род винограда и благословио трпезу љубави уприличену од стране монаштва благовештењске обитељи. Напуштајући ову Божију кућу Владика се крај гробова помолио за покој душа уснуле монахиње хаџи Михаиле и свих осталих бивших чланова ове свете обитељи.

ђакон Урош Костић