ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСИТУР ДИВОСТИНПреображење Господње, дан традиционалног сабора, и ове године је свечано прослављен у манастиру Дивостину. После централног догађаја, литургијског сабрања, у коме је учествовао велики број верника, у порти манастира је приређена изложба црквених артикала, манастирских производа, икона и слика крагујевачких уметника.

У вечерњим сатима, у порти манастира, предавање на тему „Нестабилност вере традиционалних хришћана“ одржао је протојереј-ставрофор, проф. др Зоран Крстић. Он је, из домена свог научног рада, али и користећи резултате сличних истраживања у свету, на пријемчив начин изложио савремене религијске феномене. Међу њима је овај, у наслову садржан, доминантан не само код нас, него и у свим осталим друштвима која имају традиционалне цркве, а које су конститутивни елемент датих култура. Међу критеријумима по којима се препознаје стабилност вере истакнути су: прихватање истина вере, прихватање моралних начела вере, религијска пракса, живљење вере у друштву и прихватање црквених структура. Расветљујући разлику између традиционалне и личне, јеванђелске вере, предавач је нагласио делатност Духа Светога у процесу личносне спознаје вере и преломног момента, када увиђамо да не можемо да живимо без Христа. Професор је подвукао да, данас у култури преовлађујући критицизам и скептицизам према свему и држање дистанце нису најбољи пут кад је вера у питању. Истакао је важност поверења у аутентичне сведоке вере којих је било кроз целу историју Цркве, али којих такође и данас има и треба их тражити.

Предавање протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“ у Крагујевцу

Након предавања, бројном аудиторијуму су се духовним и етно песмама представиле чланице црквеног хора „Св. ђакон Авакум“ при храму Св. Георгија у Шумарицама, Јована Тешић и Анастасија Јовановић, уз пратњу на гитари Владимира Марјановића и Јована Живановића.

Образовно-духовни и културно-уметнички програм заокружен је концертом а капела састава „Србски православни појци“ из Београда, који су се представили делом свог богатог репертоара, који обухвата духовне, етно и националне српске песме, а најважније место у њиховом раду представља неговање српског богослужбеног појања.

На крају вечери је у порти приређено послужење за све присутне.