МОЛЕБАН ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИ, ВЛАШКОМ ДОЛУ И СТУБЛИНИ

МОЛЕБАН ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИ, ВЛАШКОМ ДОЛУ И СТУБЛИНИНа дан када Православна Црква прославља Светог мученика Агатоника и Светог свештеномученика Горазда, епископа чешког (4. септембра по новом календару) ђаци, наставници и сви радници ОШ "Радомир Лазић" у Азањи, на челу са директором, посетили су месни храм Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи.

По већ устаљеној традицији колона ученика и њихових наставника кренула је из школе након првог школског звона, а на улазу у црквено двориште дочекало их је црквено звоно. Молебан поводом почетка нове школске године служио је протонамесник Срђан Ковачевић. У препуном храму деце и молитвеној тишини чуо се само благоумилни глас свештеничке молитве Богу за све ученике и њихове наставнике, да им Бог подари моћи и снаге да издрже на овом путу знања, да градиво успешно савладају и да Бог у њихова срца усади љубав. Примивши благослов од свештеника ученици су у колони са највећим миром кренули пут школе да заузму своја места у „храму знања“.

Пролазећи центром села, сви пролазници, међу којима и мноштво родитеља ученика, могли су искуствено да доживе речи Богочовека Христа: „Заиста вам кажем: ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство Небеско.“

У среду, 6. септембра, Молебан је служен и у Храму Светог Јована Богослова за ученике издвојеног одељења у Влашком Долу, а дан касније и за ученике издвојеног одељења у Стублини.

Ивица Стојковић, вероучитељ

ВИДЕО - МОЛИТВЕНИ ПОШЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕУ АЗАЊИ