АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИДана, 23. децембра 2017. године, када наша Света Црква прославља успомену на Светог Јована Деспота српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, је служио Свету Архијерејску Литургију у месту Даросава код Аранђеловца. Његовом Преосвештенству су саслуживали: архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Милисав Симић, протонамесници Новица Ескић и Дејан Тодоровић, протођакон Иван Гашић и ђакони Милош Павић и Немања Искић. Својим појањем су ову Литургију улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ Јован је својом беседом поучио окупљене вернике. На самом почетку своје беседе Владика је навео да је једини начин да исправно живимо тај да читамо, слушано и живимо Јеванђељем. Човек по речима Епископа Јована може да буде и анђео, ако је уз Господа, али и може изабрати и другу страну, како наводе Свети Оци: „Човек може таква добра дела чинити да му се и Бог може задивити, али исто тако може и да чини таква зла да га се и ђаво може постидети“. Човек без Бога је ништа, а човек који је крштени хришђанин је Апостол, а Апостоли су преносили благу вест или Јеванђеље, али још битније живели су по том Јевађељу. Када се човек одвоји од Бога он се одваја од извора добра, а ако се одвоји од извора добра, не може ни он бити добар. Такав човек је као мали извор који се издвоји од великог извора и неко време он може да постоји, али временом вода престаје да тече из њега. Владика је навео да ако трпимо лоше ствари ради Господа онда треба да се радујемо, јер смо тада блажени. Оне који воле Бога и живе Богом, такве људе највише прогоне. Господ нас у свим тим недаћама храбри и помаже нам да се изборимо. Често, наводи Владика, нам се чини да су нам се недаће и проблеми које имамо толико нагомилали да мислимо да их не можемо све носити, али Господ нам никада не даје више од онога што можемо да понесемо и увек је ту да нам помогне у тим проблемима. Вера је та која треба да нас води и у добру и у злу. Једна од највећих врлина које могу да красе човека јесте трпљење. Наш народ има лепу изреку “Стрпљен, спашен“, јер баш тим трпљењем ми показујемо колики смо хришћани. Како Епископ наводи, цело Јеванђеље се може свести у три речи, а то су „трпљење, трпљење и трпљење.“ Баш тим трпљењем се морамо борити против зла и супротставити се свему што је лоше.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије уприличена је Трпеза Љубави за окупљене вернике, а Епископ Јован је са свештенством обишао и цркву брвнарту у месту Даросава.

ђакон Немања Искић