МАНАСТИР САРИНАЦ ПРОСЛАВИО ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

МАНАСТИР САРИНАЦ ПРОСЛАВИО ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕМанастирска слава, Вазнесење Господње, свечано је прослављена у манастиру Саринац, у четвртак, 17. маја. 2018. године. Монаштво, свештенство и верни народи испунили су порту манастира и дочекали свог Владику, Епископа шумадијског Господина Јована, да заједно са Њим обележе овај свети дан.

Преосвећени Владика је пре Литургије осветио крст за звоник.

Преосвећеном Владики саслуживали су: игуман манастира Јошанице архимандрит Евтимије, игуман манастира Денковац архимандрит Серафим, архијерејски намесник левачки и лепенички протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Слободан Савковић и протођакон Иван Гашић.

Чтецирали су ученици богословије Свети Јован Златоусти.

Владика је након прочитаног Јеванђеља поучио окупљене о значају, смислу и суштини празника Вазнесења Господњег. Овај Празник је утеха свим верујућим људима, јер нам показује шта се дешава после смрти. Радост Васкрсења употпуњена је радошћу Вазнесења, које је спас и утеха свих нас, и оних који су живели у давним временима и нас данас. Упућујући на речи празничног тропара, Владика је подсетио да се Христос – Избавитељ Света, узнео у слави и обрадовао своје ученике обећањем Светога Духа. Само истински, јеванђељски живот у цркви може да нас одведе путем спасења, што стално треба имати на уму.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије уследио је опход око цркве, резање славског колача и освећење кољива. У свечаном амбијенту и расположењу, приређен је славски ручак за све присутне, захваљујући труду и љубави протосинђела Николаја (Младеновића), настојатеља манастира Саринац, архиђакона Јустина, сабрата манасира Саринац и њихових пријатеља.