ВЕРА, РОДОЉУБЉЕ, НАУКА МИХАЈЛА ПУПИНА

ВЕРА, РОДОЉУБЉЕ, НАУКА МИХАЈЛА ПУПИНАПоред многих духовних светковина у многим православним светињама у славу Бога Тројичног, овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство Саборног храма, уз свесрдну помоћ “Секретаријата за односе са црквама и верским заједницама”, организовало је девете по реду, Великогоспојинске духовне свечаности.

У недељу 2. септембра 2018. год. у препуној сали Епархијског центра, поводом Госпојинских свечаности, одржано је предавање под називом: “Вера, родољубље, наука Михајла Пупина”, предавање је одржала госпођа Александра Нинковић – Ташић, чудесни и занесени заљубљеник у личност и дело нашег великог кућића и кореника овог национа, великог Михајла од рода Пупина. Водитељ програма је био професор др Часлав Николић, који нас је заједно са Александром Нинковић – Ташић, провео кроз чудесну причу о великом научнику.

Михајло Пупин не само да се бавио науком и спознајом људском, него је у својој личности спојио и веру и родољубље, он је био дубоко верујући човек, задојен правом хришћанском вером захваљујући мајци Олимпијади, и велики родољуб, волео је Србију и Српство, али без шовинизма и крутог национализма. Михајло Пупин је био велики Светосавац, Светосавље је за њега била философија живота, а Светосавље је управо спој вере и родољубља.

Говорећи о генијалном научнику и проналазачу, госпођа Александра је рекла: “Да ни он ни Никола Тесла не би постигли ништа у животу да као дечаци нису били загледани у вечно, звездано небо над собом”.

Даље у разговору Александра је изнела податак да је Михајло Пупин свесрдно помогао Светог Мардарија Ускоковића, Епископа америчко – канадског, док је зидао храм Светог Саве у Либертивилу, Пупин је прилогом од 30.000 $, помогао градњу храма.

Затим је истакла да је Пупин доделио око 20.000 стипендија.

Српску државу и српску војску у Првом светском рату је помагао великим новцем, и познато је да је захваљујући њему у српску војску дошло 20.000 добровољаца.

До краја предавања Александра је изнела много других чудесних података о овом великом умнику из рода Пупина.

Закључујући своје излагање госпођа Александра је из самога наслова овог предавања: “Вера, родољубље, наука Михајла Пупина”, истакла да је вера у Бога у Михајлу Пупину развила родољубље, а једно и друго утицало да Пупин постане велики прегалац на пољу науке.

Протојереј Срећко Зечевић