СЕДМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУ

СЕДМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних шест година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела у петак 25. јануара Светосавском академијом одржаном у великој сали Центра за културу и туризам Младеновац. Уз младеновачку Цркву у организацији прославе учешће је узела и Градска општина Младеновац, као и ОШ “Момчило Живојиновић”. Академију је Светосавском беседом отворио јереј Марко Јефтић. У свом излагању отац Марко је говорио о свевременском значају првог српског архиепископа и просветитеља, указујући на праву важност овог празника, а то свакако није само подсећање на нешто што се одавно десило и што за нас нема никакву реалну важност. “Када се данас враћамо Светом Сави, то је изнова мирење завађене браће, то је владавина закона, то је солидарност са онима који страдају, то је зидање на чврстом историјском темељу. Самоспознаја и самопоштовање као предуслов сваког истинског самоостварења”, истакао је јереј Марко Јефтић. Након беседе награђени Светосавски темат прочитала је ученица 6. разреда ОШ “Момчило Живојиновић” Теодора Чоловић.

Централни део академије била је представа “Свети Сава кроз векове”, коју су извели полазници драмске секције МОМ АРТ. Вредно помена је да је представа у сваком свом сегменту створена од стране Младеновчана, пошто су текст и режија оригинално дело професорке српског језика у ОШ “Момчило Живојиновић” Милене Мацуре.Музички део програма припремиле су наставнице музичке културе ОШ “Момчило Живојиновић” Љиљана Миловић и Тијана Волф, а плесни део уз кореографију Јоване Гајић су извеле чланице плесне групе “Сви на прсте”. Свечаност је завршена сплетом игара из Србије у извођењу КУД-а “Војвода Јанко Катић 1896” под вођством Јелене Кнежевић.

Богослужбени део прославе је започео у суботу 26. јануара празничним бденијем. У недељу 27. јануара најмлађи верници младеновачког Храма, предвођени својим родитељима и вероучитељима ђаконом Небојшом Поповићем, Младеном Гагићем и Сашом Костадиновићем, испунили су своју Цркву и учествовали на евхаристијском сабрању. Литургију су служили старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић и протонамесник Ратко Аврамовић. Након што су верни са великом пажњом послушали посланицу свог Епископа и сједнили се кроз Свету тајну Причешћа, ученици свих основних школа извели су пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице и уз свесрдну помоћ господина Славка Спасојевића власника предузећа “Gold pack” овај празник је улепшан светосавским пакетићима, које је добило више стотина најмлађих верника у Младеновцу.

јереј Марко Јефтић