ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГУ петак, 22. марта 2019. године, друге недеље Васкрсног поста, када наша света Црква прославља четрдесет севастиских мученика - Младенце, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светих врачева Козме и Дамјана у Азањи,селу надомак Смедеревске Паланке, архијерејско намесништво јасеничко.

Светој Литургији претходила је исповест свештенства овог намесништва и освећење чесме у порти парохијског храма. Исповедник свештенства био је високо пречасни игуман Манастира Пиносава отац Петар (Драгојловић).

Поред игумана Епископу су саслуживали: архијерејски намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Миломир Ћосић (Епархија ваљевска), протојереј Дејан Бркић, протонамесник Далибор Новаковић, јереј Марко Аћимовић,протођакон Иван Гашић, ђакони Урош Костић и Владимир Степановић, као и многобројни народ овога села и ученици ОШ “Радомир Лазић” на челу са директором и вероучитељем Ивицом Стојковић.

Епископ је у својој богонадахнутој беседи подсетио вернике да се налазимо у другој недељи поста и да је овај пост темељ за све остале постове,али и за целокупни наш живот. “Пост је”, како је рекао Епископ, “уздржање и од хране и од свих других ствари које прљају човека, злих речи, мисли и дела. Пост нас опомиње и говори да обратимо пажњу на себе и да признамо свој грех и да се суочимо са својим гресима и слабостима и да се одрекнемо себе”. Подсетио је на причу из Јеванђеља о делима милости која смо позвани да чинимо у тајности од похвала људских да би нас Господ похвалио. Подсетио је окупљени народ и на данашњи празник Младенце и њихов подвиг одрицања и од живота ради Бога. “Ако правилно постимо, онда ћемо осетити и истинску радост Васкрсења Христовог”. Владика је позвао вернике да у току поста појачају свој подвиг, молитву, читање Светог Писма. На крају је закључио да ни звање, ни положај, ни нација не могу да нас спасу, већ само истинско доброчинство, вера, пост и молитва.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Литургије уследило је послужење, а потом читање реферата и коментари на исти. Тема овогодишњег реферата је била “Смисао живота”, а реферат је писао протонамесник Ненад Петровић парох селевачки. Уз конструктивне коментаре остало се до касно поподне, после чега је уследила трпеза љубави коју је припремио старешина азањског храма јереј Дејан Ненедовић са братством храма.

Владимир Степановић, ђакон