ХРАМОВНА СЛАВА СТАРЕ ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕ

ХРАМОВНА СЛАВА СТАРЕ ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕЦарство Божије се данас пројавило у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини. Двеста први пут је најстарија јагодинска црква обележила своју славу – Сабор светог архангела Гаврила - и примила под своје сводове све људе и анђеле који су желели да учествују у Тајни силаска Неба на земљу и узласка земље на Небо.

Светом Литургијом, коју је служило јагодинско свештенство и народ, началствовао је умировљени протојереј-ставрофор Радослав Станковић, коме је први саслужитељ био протојереј-ставрофор Радомир Ракић, такође свештеник у мировини. Остали саслужитељи били су: протојереј-ставрофор Лазар Илић као домаћин, затим, старешина цркве Свете Петке у Јагодини, протојереј Срђан Кандић, и испред братства Саборне јагодинске цркве, јереј Милан Ђорђевић. Овом приликом су саслуживали и протођакон Нинослав Дирак, те ђакон Далибор Нићифоровић. На служби је појао хор Старе јагодинске цркве под руководством Александре Сашке Димитријевић, као и вероучитељи Бојан Тодоровић и Угљеша Урошевић. У олтару су помагали, млада господа, чтец Јован Ивановић и Павле Гајић.

У надахнутој беседи отац Милан је, поред осврта на значај и улогу Светог архангела Гаврила у целокупном домостроју спасења, имао два акцента у осврту на прочитану еванђелску перикопу. Први акценат у беседи је био стих: “Али се томе не радујте што вам се духови покоравају, него се радујте што су имена ваша написана на небесима”. Отац Милан је објаснио да је упркос свим даровима које имамо, потребно да будемо свесни да је наш највећи дар то што нас очекује место у небеском Дому Оца нашега у вечности. Други акценат у проповеди оца Милана на данашњу еванђелску перикопу био је стих: “Ево вам дајем власт да стајете на змије и скорпије и на сву силу вражију, и ништа вам неће наудити”. У поуци оца Милана на ово место, могло се чути да је моћ хришћана у снази њихове вере која се у делима показује и да нико не може против нас када је Господ са нама. Отац Милан се захвалио свима присутнима, а посебно градоначелнику Јагодине, господину Ратку Стевановићу, и представнику Војске Срије, мајору Бранку Голубовићу, а беседу је завршио честиткама протојереју Александру Гајићу, старешини цркве, затим свештеничком братству, управи црквене општине и свима вернима заједнице закриљене крилима Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини.

После причешћа великог борја верних, литије око цркве и резања славског колача, уследило је послужење за све присутне, као и трпеза љубави у организацији Братства цркве Светих архангела Михаила и Гаврила и Црквене оптштине при овој цркви, који су скупа били колачари на овој 201. слави цркве.

вероучитељ Угљеша Урошевић