СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РУДНИЧКОМ МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РУДНИЧКОМ МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕУ понедељак, 19. августа 2019. године, на празник Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у рудничком манастиру Благовештење.

Епископу су саслуживали: протојереји-ставрофори Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Спасоје Јанковић, Драгољуб Кеџић и Драган Васиљевић, протојереј Јован Биберџић, јереј Филип Милуновић и протођакон Иван Гашић.

По прочитаном Јеванђељу, владика Јован је подсетио да је сваки празник сећање на неки догађај из Господњег, Богородичиног или живота светитеља, а њихов смисао у свима нама побуђује духовно сећање на њега. Затим, говорећи о самом празнику Преображења Господњег, владика Јован је јеванђелским цитатом описао Господа Исуса Христа, рекавши: “Преобрази се пред њима, и засија се лице његово као сунце, а хаљине његове постадоше беле као светлост (Мт 17, 2). Заиста, браћо и сестре, Христова светлост је била светлија од сваке створене светлости и то су, управо, видели апостоли Петар, Јован и Јаков”. Опоменувши да преображење није само моменат у једној епохи, већ непрекидно прослављање Христа у животу Цркве, епископ је рекао да је сваки човек сарадник Божији, када подстиче свој живот на преображај.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије игуманија Салафаила и сестринство манастира Благовештења припремили су гозбу и послужење, где је настављена молитва и благодарење.