ОСВЕШТАН СПОМЕНИК СВЕТОМ ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ У МЛАДЕНОВЦУ

ОСВЕШТАН СПОМЕНИК СВЕТОМ ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ У МЛАДЕНОВЦУДана 29. децембра 2019. год., у Недељу Праотаца Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је споменик Светог деспота Стефана Лазаревића у централном градском парку Младеновца. Нашем Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Драгољуб Ракић и Жељко Ивковић.

Владика Јован је након освештавања присутнима говорио о потресним моментима из житија Светог деспота Стефана Лазаревића. Најпре је председник Градске општине Младеновцац господин Владан Глишић открио новопостављени споменик и обратио се присутнима рекавши да се на овај начин Младеновац одужује Светом деспоту за све што је учинио, најпре својим задужбинарским делом, на територији данашње ГО Младеновац.

Др Јасмина Ћирић, историчарка уметности, је говорила о уметничким дометима вајара мр Велимира Каравелића, аутора деспотовог споменика. У културно-уметничком делу програма чланови КУД-а “Славко Манојловић” су по замисли др Јасмине Ћирић и уз музику Александра Сање Илића извели Свиту деспота Стефана.

јереј Марко Јефтић