ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМА

ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМАУ суботу 23. маја 2020. године, када Црква прославља Светог апостола Симона Зилота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог великомученика Георгија у месту Ћелије, надомак Лајковца.

Епископу су саслуживали настојатељ манастира Светог великомученика Георгија игуман Доситеј Хиландарац, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, гост из Епархије ваљевске протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован Прокин и ђакон Никола Урошевић.

За благољепије сабрања били су задужени професор крагујевачке Богословије господин Немања Старовлах и вероучитељ колубарско-посавског намесништва господин Дејан Јовановић.

Овом приликом окупљени верници имали су прилику да виде и учествују у најизворнијем начину склапања једног хришћанског брака. У свечаном амбијенту манастирске цркве Владика Јован венчао је Николу Иванковића, вероучитеља из Петке, и његову изабраницу Тању Цветиновић, дипломираног економисту из Лајковца.

Надахнута беседа шумадијског Првојерарха била је упућена првенствено читавом сабрању напомињући значај Васкрсења Христовог, а затим и младенцима, и подсетила је све учеснике на важност литургијског начина живота и поимања света. Епископ је пожелео младенцима да им Господ подари анђела чувара који ће их руководити у брачном животу. Похвалио је њихов избор да уђу у брачну заједницу кроз свету литургију и позвао верни народ да се и крштава и венчава кроз литургију. Позвао је младенце на непрестану љубав и међусобно праштање. Владика је призвао Господа да младенцима подари снаге у брачној заједници и да освети њихово постојање и назначење. Причестивши се Светим Христовим Тајнама Никола и Тања су потврђени од Цркве као муж и жена и примили су Божји благослов за заједнички живот који свој смисао и пуноћу има у очекујућем Царству Божјем.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верног народа, литургијско славље је за све верне настављено старањем младенаца у гостинској соби манастирског конака.