ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У КЛОКИ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У КЛОКИУ дан када наша света црква молитвено прославља успомену на Светог великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског, у недељу 9. августа ове године, служена је Света Литургија у селу Клока. Литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки и в.д. архијерејског намесништва рачанског протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића и пароха наталиначког протонамесника Бранимира Товиловића.

Сеоски храм био је испуњен мноштвом верног народа, али и ученика верске наставе, наших најмлађих хришћана, која су својим појањем додатно улепшала ово богоугодно сабрање.

Честитајући празник и храмовну славу, након прочитаног јеванђелског зачала, присутнима се богонадахнутом беседом обратио отац Бранимир рекавши да је Свети великомученик Пантелејмон својим животом пројавио Христа, јер је таленте добијене од Бога употребио на спасење и оздрављење својих ближњих. Свима нама је потребно оздрављење како телесно тако и духовно. Духовно болестан човек иако физички изгледа здрав он тоне и пропада јер му недостаје вере и поверења у Бога. А без поверења у Бога нема нам поверења ни у човека. Без истинске љубави према сваком човеку на земљи наш живот је промашен и не може се назвати јеванђелским или хришћанским.

Светој тајни причешћа приступили су готово сви присутни, а након заамвоне молитве, у славу Божију, а у част и спомен Светог Пантелејмона освештано је славско жито и пререзан славски колач.

Након Свете Литургије и поделе нафоре за све присутне у црквеној сали уприличена је трпеза љубави, коју су својим несебичним трудом и љубављу припремили мештани овога села са својим свештеником протонамесником Дејаном Динићем.

вероучитељ Бојан Миленовић