СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИНа дан храмовне славе, у храму Светог Преображења Госодњег у Смедеревској Паланци, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслужиали протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Драгиша Савић, јеромонах Петар (Драгојловић), протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Слободан Сенић, јереј Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин), јерођакон Василије (Старовлах), ђакон Владимир Степановић, као и многи народ Смедеревске Паланке.

Литургијско сабрање су својим појањем улепшали “Србски православни појци” и хор “Светог Симеона Богопримца” из овог храмa под диригентском палицом господина Милоша Урошевића.

После прочитаног јеванђелског зачала владика се пригодном беседом обратио окупљеном народу. Честитајући празник и славу народу и братству храма, Владика је објаснио значај свете Литургије, причешћа и светих врлина, указујући да оне употпуњују догађај данашњег празника. Данашњи празник открива две природе у Христу и пут Христов јесте и наш пут, пут преображења које доводи у Богопознање и свеукупни преображај за Царство Небеско. Тумачећи тропар празника, Владика је нагласио речи које говоре о откривању славе Божије, указујући да је то само део славе Његове, тј. колико су апостоли могли носити, а за коју смо сви створени. Свако грех и безакоње своди човека у пропаст и ка небићу, а Бог зато и долази у свет да нас врати правом и истинском назначењу. Преоражење је измена начина живота, чишћење човека и васпостављање Божијег човека.

На крају владика итакао послушност као значајну врлину, а посебно у време поста, позивајући се на речи Бога Оца изговорене на Тавору: “Ово је Син мој љубљени, њега послушајте” (Мк 9,7). Послушни људи су носиоци таворске светлости, благодати и радости Божије.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије код записа у порти храма, пререзан је славски колач и освећено грожђе. А након тога уследило је послужење и трпеза љубави коју је припремило братство храма са овогодишњим колачаром господином Дарком Димитријевићем. Колачар за наредну годину је господин др Слађан Аџић.

Владимир Степановић, ђакон