СЛАВА ПАРАКЛИСА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊЕ РУДНИЧКО

СЛАВА ПАРАКЛИСА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊЕ РУДНИЧКОУ манастиру Благовештење Рудничко, 19. септембра 2020. године, литургијски свечано прослављена је слава параклиса који је посвећен Чуду Светог Архангела Михаила у Хони (Колоси) у Фригији. Монахиње ове свете обитељи имале су част да угосте свог Првојерарха – Епископа шумадијског Господина Јована.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј Јован Биберџић, јереј Александар Глишић, јеромонах Мардарије, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин), јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Стеван Илић.

Чтецирао је Милан Михаиловић, а за певницом појале су монахиње наших манастира.

За време Свете Литургије владика Јован у ангелски чин замонашио је искушеницу Јелену из Крагујевца. Она је при монашењу добила ново монашко име Магдалина. Сав народ који се данас сабрао у овој светој обитељи новозамонашеној Магдалини пожелео је да се спасава у ангелском чину.

После прочитаног одломка из Светог Јеванђеља у богонадахнутој беседи владика Јован је свима окупљенима пожелео благословен овај дан и славу манастирске капеле која је посвећена Чуду Светог Архангела Михаила у Хони. Само то место у Фригији које се зове Хона у преводу значи погружење. “Погружење своје воље у воду освећену. Погружење у воду која има благодатно дејство. Али свако наше освећење са водом освећеном зависи од наше вере. Ако верујемо у чуда Божија онда верујемо да их Господ чини. Тамо где је вера тамо је чудо. Тамо где нема вере тамо нема ни чуда” рекао је на почетку беседе владика Јован. Затим је владика пожелео срећно монашење новој монахињи Магдалини. Он је истакао да су сви наши трудови, постови и молитве узалудни ако смо непослушни и без смирења. Управо у данашњем Јеванђељу могле су се чути речи Божије које говоре “ко вас слуша мене слуша”. “У цркви Христовој зна се ред и поредак. Тако исто и у нашим домовима и манастирима и у држави треба да се држи ред и поредак и тако ће и наши домови и манастири и држава бити благословени и увек напредни. А онде где нема послушности нема ни благослова, а самим тим нема ни напредка. Ове речи које је Господ изговорио јесу речи самога Бога, а реч Божија је Света и узвишена. Како читамо у Светом Писму да све бива по речи Божијој. По речи Божијој настао је овај свет и све што је у њему” рекао је владика Јован.

После заамвоне молитве пресечен је славски колач и након малог послужења, у манастирској трпезарији настављено је Литургијско сабрање свечаним славским ручком коју су својом љубављу и трудом припремиле игуманија манастира мати Салафаила и сво њено у Христу сестринство.

ђакон Стеван Илић

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована