ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МЕЂУЛУЖЈУ И ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ КОНАКА МАНАСТИРА ПАВЛОВАЦ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МЕЂУЛУЖЈУДана 22. септембра 2020. год. када наша Црква прославља и празнује Свете праведне богородитеље Јоакима и Ану, Светог мученика Севиријана и спомен Светих отаца Трећег Васељенског сабора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је поводом храмовне славе Свету Архијерејску Литургију у храму Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане у Међулужју.

Пре евхаристијског сабрања Епископ Јован је освештао продавницу и палионицу свећа у порти овог велелепног храма.

Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану су саслуживали протојереји-ставрофори: Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Мића Ћирковић, Љубиша Смиљковић, Жељко Ивковић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј Александар Марковић, јереј Иван Ненадовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали “Српски православни појци”.

У својој богонадахнутој беседи наш Архијереј је рекао: “Данас када прослављамо Светог Јоакима и Ану, када прослављамо и њихову кћер, да се запитамо да ли и шта ми дајемо за породицу, за Цркву, за државу. Да се запитамо какав је то човек који напушта своју породицу и свој дом и који не жели да живи са онима које му је Бог поверио. Да се данас подсетимо примера и жртве родитеља Пресвете Богородице и свега што су поднели као бездетни родитељи у средини која је сматрала проклетим и веома грешним оне који немају децу. Данас ми кажемо – Нећу да се моје дете мучи, као што сам се ја мучио. Ниси се ти мучио. Ми само увећавамо своју муку и не благодаримо Богу на даровима. Бог награђује оне који верују. Требало би данас да се осврнемо на пример Светих Јоакима и Ане, ако се не осврнемо на њихов пример какви ћемо ми бити. Човек који не даје пример какав је он? Пример је оно што је много делотворније од речи. Позвани смо да чувамо наше породице, светост дома и брачног живота, јер је породица светиња”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Причешћа великог броја верника овог шумадијског села наш Архијереј је пререзао колач поводом храмовне славе. Овогодишњи домаћин био је господин Предраг Мирић са породицом. Након тога се приступило трпези љубави коју је припремило братство храма Светих Јоакима и Ане. Током ручка присутнима се обратио старешина међулушког храма јереј Милутин Гашевић и захвалио најпре Богу и нашем Епископу, а онда и свима осталима на помоћи и љубави коју пружају братству ове цркве.

У поподневним часовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је уз саслужење више свештеника и ђакона освештао темеље и положио камен темељац за нови конак Светониколајевског манастира Павловац на Космају. Након освећења Епископ се захвалио свима који су помогли почетак овог благочестивог дела и подсетио на чињеницу да је ово први монашки конак, који се гради у овој задужбини Светог деспота Стефана Лазаревића још од његовог времена. Архијереј је дао свој благослов настојатељу манастира Павловац монаху Гаврилу за наставак радова на конаку и упознат је са радовима на уређењу манастирског храма и порте.

јереј Марко Јефтић