АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧАУ понедељак, 12. октобра 2020. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Киријака Отшелника (Михољдан), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Вољавча.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, јеромонах Мардарије (Јокић), јереј Александар Јаћимовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

За певницом су певали чланови Певачког друштва “Србски православни појци”.

После прочитаног Јеванђеља у богонадахнутој беседи владика Јован је истакао значај светиње у којој смо се данас молитвено сабрали. Говорећи о животу Светог Киријака Отшелника, преосвећени владика је нагласио да морамо говорити и о плодовима Духа Светога које је Свети Киријак поседовао, а то су вера, нада, љубав, смирење, стрпљење. По узору на овог светитеља и остале свете наше Цркве, као и на речи Светога Писма: “Оно што желите да вам чине људи, чините и ви њима”, човек и данас треба да живи, јер: “када би се ми људи придржавали ових речи Христових, у целом свету не би било потребе ни за ратовима, ни за свађама, ни за оговарањима”.

Преосвећени владика подсећа нас и да су речи Христове: “Што сејеш, то ћеш и да жањеш” и даље тумачећи ове речи каже: “Ако сејемо кварно зрно, неће нам од њега ништа родити, а од здравог зрна, здраве ћемо плодове и имати. Здраво зрно овде треба да представља наш здрав разум, здраву веру, здраву молитву, здрав живот – хришћански живот. Управо овим хришћанским начелом живео је свети Киријак Отшелник чији је живот био саткан од молитве и добрих дела према свима и свакоме”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

У својој беседи Владика Јован истакао је значај љубави и то савршене међусобне љубави рекавши да ове љубави нема без жртве јер Христова љубав јесте порицање сваке људске саможивости, егоизма, самољубља и охолости. “Зато човек мора да заволи другог човека као себе – то јест док савршена љубав не постане правило или закон живота”, закључује владика и на крају беседе нас упућује и подсећа на значај молитве свих светитеља Божијих за нас:

“Молимо се да нас молитве Светог Киријака учврсте у вери православној, да вером живимо, а не само да о вери говоримо, да Богом живимо, а не само да о Богу говоримо”.

На крају Свете Литургије епископ Јован пресекао је славски колач у славу и част Светог Киријака Отшелника чији део моштију чува ова светиња.

Као и сваке године настојатељица манастира монахиња Евгенија са својим сестринством припремила је свечани славски ручак за све људе који су се данас сабрали у овој Светој обитељи.

Ђакон Стеван Илић