СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НОВОИЗГРАЂЕНОМ ХРАМУ У СЕЛУ БУКОВИК

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НОВОИЗГРАЂЕНОМ ХРАМУ У СЕЛУ БУКОВИКУ суботу, 17. октобра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у новоизграђеном храму посвећеном Светом архангелу Михаилу у селу Буковик, надомак Аранђеловца, служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојерје-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Миливоје Старовлах и Љубиша Ђураш, јереј Немања Искић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

Пре почетка Свете Литургије Епископ Јован је освештао крстове и звона за новоизграђени храм.

Након читања Светога Јеванђеља, Епископ Јован је верне поучио својом беседом. Он је рекао да је овај свет виноград и расадник Божији, као што нам то приповеда данашње Јеванђеље. Господ Бог је призвао људе да буду Божији сарадници и посланици у винограду Његовом. Позвани смо да дарове које смо од Господа добили употребимо на исправан начин, не да их злоупотребимо. Бог овај свет ствара из љубави и нас позива и од нас тражи да на ту љубав Његову, љубављу одговоримо. Ми веома често исказујемо своје неверовање према Домаћину овога света, тј. Богу Господу. Морамо обратити пажњу на свој живот, јер нећемо имати изговора за наше учињене грехе. Ако исправно слушамо Бога, онда морамо и по Његовим заповестима живети. Од Бога смо добили цео свет и на нама је да га чувамо. Човек сам по себи, из неког само њему знаног разлога, Бога не признаје за домаћина овога света, већ себе ставља на Његово место. Човек постепено постаје безосећајан и престаје да осећа Бога који је увек уз нас. За свакога од нас има места у Божијем винограду и Бог нас све позива да му у свако време приступимо. Из ове Јеванђелске приче видимо да постоје два мерила, једно је Божанско, а друго је човечанско. За Бога по Његовим мерилима смо сви једнаки, а људско мерило је погрешно и видимо да се никако не слаже са Божијим мерилима. Бог ће нас наградити за свако добро дело које смо учинили, а посебно Бог награђује оне који имају смирење и са смирењем прихватају све недаће овога света.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, Епископ је поделио грамате захвалности заслужним мештанима који су учествовали и помагали изградњу овога Светога Храма. Грамате су добили Господа Савић Нововић, Бобан Лаловић, Иван Васић и Мирослав Јовановић из Буковика, Игор Вулићевић из Аранђеловца и Мирослав Јовановић из Бање.

Након Свете Литургије у дому Госпође Косане Видојевић великог приложника храма је уприличена трпеза љубави за окупљено свештенство и верни народ.

јереј Немања Искић