САВИНДАН У КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

svetisava lazarevacУ среду, 27. јануара 2021. године, у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ.

Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању.

Заједно са свештенством, верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља. Oно што карактерише прославу Светог Саве ове године је то да је због предузетих епидемиолошких мера заштите од коронавируса све било много скромније и сведеније него претходних година. Тако је уместо некадашњих Светосавских дана, прослављање првог српског архиепископа трајало само један дан.

Но, и то је било довољно за свечано и достојанствено прослављање, како и приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом Просветитељу српскога рода.