СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН АРХИМАНДРИТУ СЕРАФИМУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН АРХИМАНДРИТУ СЕРАФИМУУ суботу, 30. јануара 2021. године, када молитвено прослављамо Преподобног Антонија Великог, у манастиру Благовештење Рудничко, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију и четрдесетодневни помен архимандриту Серафиму.

Саслуживали су јеромонах Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносава, игуман манастира Ћелије код Лазаревца јеромонах Доситеј Хиландарац, пензионисани парох буковички протојереј – ставрофор Драгомир Кеџић, парох јагодински при Хрaму пoсвeћeном Пoкрoву Прeсвeтe Бoгoрoдицe протојереј Радосав Јаћимовић, парох великоцрљенски јереј Александар Глишић, јерођакон Јован (Прокин), јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Стеван Илић.

Након прочитаног Јеванђеља, владика је беседећи објаснио значај Литургије која нам даје предукус Небеске литургије која ће се вечно служити у Царству Христовом. Тумачећи данашње јеванђељско зачало у коме се говори о блаженствима, владика је истакао да: “Литургијски живот подразумева да живимо животом послушности, а не гордости; животом блаженства, а не надмености; животом заједнице, а никако животом себичним”. Посветивши беседу значају смирења и послушности владика је објаснио због чега су нам ове врлине значајне кад се трудимо да живимо хришћанским животом: “Нећемо применити ни Јеванђеље, ни Литургију, ни Хришћански живот без смирења и послушности... Ко живи врлинама блаженстава, тај се осећа блаженим”. Поред значаја Литургије за спасење, владика је нагласио и значај причешћа и објаснио како треба да се односимо према причешћу, како да му прилазимо, како да избегнемо гордост и сујету, који стоје на путу нашем спасењу: “Причешћу прилазимо уздајући се у милост Божију (а не у неке своје подвиге и молитве), уздајући се у благодат Божију, уздајући се у благодат Духа Светога који очишћава и прочишћава човека. А ми ако се не причешћујемо како мислимо да ћемо да се прочистимо?”

У светлу речи вера, смирење и послушност снажно сија лик оца Серафима коме данас служимо четрдесетодневни помен јер, по речима владике Јована: “Сећамо га се по вери његовој, по смирењу његовом, по љубави његовој. Сећамо га се управо по послушности његовој. Кад то човек има он је праведан. А такав човек полаже наду своју у Бога.” Сам отац Серафим једном је рекао: “Највише се молим да ме Бог учврсти у вери, у смирењу и у послушности”. Ове речи треба да нам послуже као путоказ правог хришћанског живота.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

“Молимо се Богу за душу нашег старца Серафима, да му Господ подари Царство небеско, да га Господ одмори од свих трудова у овоме свету, да га Господ присаједини Авраму, Исаку и Јакову и да га замолимо да се моли и за нас”, речи су владике Јована на крају беседе.

Након Светог Причешћа коме је приступио велики број верног народа и прочитане заамвоне молитве, владика Јован са свештенством и верним народом служио је помен блаженопочившем архимандриту оцу Серафиму Благовештенском.

Молитвено сабрање настављено је у манастирској трпезарији трпезом љубави коју су за покој душе оца Серафима припремиле монахиње ове Свете обитељи са својом игуманијом мати Салафаилом.

ђакон Стеван Илић