ВАСКРСЕЊЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У ПРЕСТОНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

ВАСКРСЕЊЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У ПРЕСТОНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУНајрадоснији хришћански празник – Васкрс свечано је прослављен у Крагујевцу. У Саборном храму Успења Пресвете Богородице у поноћ Васкршње јутрење и Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Јован, уз саслужење свештеника и ђакона Саборнога храма.

Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и свих архијереја наше помесне Цркве, у којој поруком мира и љубави Света Црква Православна поздравља васкршњим поздравом све своје верне како у отаџбини тако и у расејању, прочитао је протојереј Срећко Зечевић.

Учешће у празничном богослужењу узели су градоначелник Крагујевца г-дин Никола Дашић, председник Скупштине града Крагујевца г-дин Мирослав Петрашиновић, заменик начелника ПУ у Крагујевцу г-дин Радивоје Дашић и бивша начелница ПУ г-ђа Јасмина Рајковић.

Мешовити хор Саборне цркве је, као и претходних година, узео учешћа у свечаном богослужењу, под диригенстком палицом протојереја Милована Драгослава.

Пасха, Господња Пасха! Господ нас је својим Васкрсењем од смрти привео животу. И гле, ово Васкрсење анђели певају на небесима, видевши у лицу Господа Искупитеља светлост уготовљене славе обожене људске природе, у коју ће се, силом Његовог Васкрсења, обући сви они који истински верују у Њега и који му се из све душе прилепљују. Слава, Господе, преславном Васкрсењу Твоме! Анђели певају и радују се са нама, предвиђајући испуњење свога хора. И нас Господе удостој да Те васкрслог славимо чистим срцем, видећи у Твоме Васкрсењу прекид трулежности која нас је изједала, сејање новог пресветлог живота и зрак будуће вечне славе, у коју си Ти као претеча већ ушао Васкрсењем нас ради. Не само људски, него ни анђелски језик није у стању да објасни неизрециву милост Твоју према нама, преславно васкрсли Господе! (МИСЛИ ЗА СВАКИ ДАН У ГОДИНИ, Св. Теофан Затворник).