БЛАГОСЛОВЕНА ЧЕСНИЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ

БЛАГОСЛОВЕНА ЧЕСНИЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ

Сабрани на светој Литургији, свештенство Старе Цркве и верни народ су узнели молитве Богомладенцу Господу Исусу Христу. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, после службе, по старом народном обичају благословен је свети хлеб – Чесница. Верни народ је, после молитве стрпљиво и са вером чекао да добије благослов свете Цркве и део чеснице, коју су ове године захваљујући љубави власника Златка Јевтића и свих запослених, припремили радници крагујевачке пекаре “Јевтић”.

Велику подршку дала је Скупштина Града Крагујевца. У молитвеном сабрању учествовао је Председник Скупштине господин Мирослав Петрашиновић са сарадницима, представници јавних установа и многобројни грађани Крагујевца. Окупљенима се придружио и драги гост, католички жупник отац Стјепан Винојчић. Сабрање су улепшали најмлађи представници КУД “Дукат”.

Најсрећнији данас био је наш суграђанин Милан Симић (26), који је пронашао дукат у чесници.

Верном народу се обратио свештеник Стефан Дамјановић: “Љубљени у Богомладенцу нашем Исусу Христу, драга нам браћо и сестре, мир Божији - Христос се роди.

Ево нас окупљене јутрос на светом евхаристијском сабрању са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, око чеснице, насушног хлеба, телесне али и духовне хране, да се обогатимо Богом, зарад спасења душа и учврстимо Га у телу, зарад живота вечног. Богомладенац се сваког новог Божића изнова рађа и увек је вечан, а ми у човечијем телу растемо, да се до Њега уздигнемо.

Значи, чинимо и данас оно, на најрадоснији наш празник рођења Сина Божијег, нашег Господа Исуса Христа, да се у вери ојачамо и кроз веру мање бринемо о телесним потребама. То су препознали и челни људи нашег града: Градоначелник Господин Никола Дашић, господин Мирослав Петрашиновић Председник Скупштине Града Крагујевца, који су са својим сарадницима зарад небеског, дошли да ојачамо бесмртно. Тако раде они што знају да је на земљи све пролазно, и да је само вечно оно што је у Господу и са Господом.

Беседа јереја Стефана Дамјановића, пароха Старе цркве у Крагујевцу

Зато се данас, Богу хвала, окупило и доста дечице, да ову чесницу, коју својим рукама сачинише златни прсти сарадника, власника пекаре “Јевтић” господина Златка Јевтића, не само дотакнемо, већ поделимо. И том братском деобом окусимо насушни хлеб живота, за дуг живот на земљи, радост у живљењу и благодат Богомладенца у трајању.

Са нама се овом светом дану радују и чланови Културно уметничког друштва “Дукати” из нашег града на Лепеници са својим уметничким руководиоцем госпођом Зорицом Стојановић.

Богомладенцу се молимо да у свој спис вечности уврсти и представнике КГБ компаније господина Драгана Томића, затим представнике Еуро Тона - на челу са господином Срђаном Милошевићем, као и припаднике медицинског особља хитне помоћи, представнике медија, и све вас драга нам у Христу браћо и сестре.

Нека би новорођени Богомладенац свима вама, вашим породицама, васцелом роду нашем, грађанима Богом чуваног града Крагујевца, донео радост рођења свега лепог, радост среће у душама, милости у срцима, братских мисли у главама, најљудскијих односа међу свима нама.

Христос се роди - добро нам сви дошли, радујте се!”

Милић Марковић, протојереј-ставрофор