МОЛИТВЕНИ ИСПРАЋАЈ НОВОПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНАХИЊЕ ПАРАСКЕВЕ (САВИЋ) СЕСТРЕ МАНАСТИРА ДРАЧЕ

МОЛИТВЕНИ ИСПРАЋАЈ НОВОПРЕДСТАВЉЕНЕ МОНАХИЊЕ ПАРАСКЕВЕ (САВИЋ) СЕСТРЕ МАНАСТИРА ДРАЧЕ

На дан Светог Лава Катанског, 05. марта 2022. године, у току Свете Архијерејске Литургије коју је служио у манастиру Драчи Владика Јован, Господ је у своје наручје призвао сестру ове свете обитељи монахињу Параскеву.

Сестра Параскева рођена је као Драга Савић 1945. године у Пребидолима код Руда, прво од осморо деце од честитих и побожних родитеља Милорада и Станојле Савић, који су свој живот везали за Господа и утврдили га кроз Богомољачки покрет Владике Николаја Велимировића и ту љубав према Господу пренели и на своју децу.

Од њих осморо у служби цркве Божије су троје деце на различитим послушањима син Драгиша свештеник и монахиње Марина и Параскева. Уочи празника Свете Петке 26. октобра 1963. године млада Драга долази да постане искушеница манастира Драче на чијем је челу била мудра игуманија Јелена (Јокић) духовно чедо Владике Николаја Велимировића, која је непрестано бдила над сестринством свете обитељи драчке, руководећи своје сестре женику Христу.

1971 године Драга оставља своје световно име и из руке Блаженопочившег Владике Валеријана прима чин расе и камилавке добивши име Параскева. Монахиња Параскева живећи у Светониколајевској обитељи манастира Драче, прошла је сва манастирска послушања трудећи се да их одговорно и с љубављу изврши и благослов за учињено прими.

2009. године из руке Владике Јована сестра Параскева прима малу схиму са истим именом Параскева и остаје да се бори до краја свог живота поштујући благослов и савете свога Владике да их испуни онако како их је и дала приликом примања мале схиме. Господ је призвао монахињу Параскеву да јој олакша њене телесне муке, које је у последење време имала због немоћи проузроковане болешћу.

Опело новопредстављеној монахињи Параскеви служено је у недељу сиропусну 06. марта 2022. године у манастирском храму Светог Николаја, а опело је служио предстојатељ цркве Божије у Шумадији Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован уз саслужење Високопреподних Архимандрита мр Алексеја (Богићевића), игумана манастира Светог Луке из Бошњана, Онуфрија (Вранића) служашчег свештеномонаха манастира Драче, протосинђела Луке (Милошевића) сабрата манастира Светог Луке, Герасима (Драгојевића) сабрата манастира Преподобног Јова у Прекопечи, затим Високопречасних свештенослужитеља протојереја – ставрофора Зарије Божовића, протојереја Милана Петровића, Срђана Тешића, јереја Дејана Марковића, протођакона Ивана Гашића и јерођакона Василија (Старовлаха).

У молитвеном испраћају сестре Параскеве присутне су биле сестре манастира Гргетега (сремска епархија), Ралетинца, Благовештења, Грнчарице, Никоља и Дивостина. Осим монаштва опелу је присуствовала и многобројна родбина и поштоваоци лика и дела сестре Параскеве.

У току опела владика Јован опростио се од новопредстављене монахиње Параскева беседом у којој је истакао величину монашког живота, труда, жртве и љубави коју монах има према Богу и ближњем своме истичући да је монах непрестани молитвеник за цео свет. У беседи владика је подсетио и све присутне да је управо и сама сестра Параскева свој овоземаљски живот посветила Господу кроз своје педестдеветогодишње служење у овој светој обитељи.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након опела извршен је погреб монахиње Параскеве на манастирском гробљу, а затим уз несебичну љубав игуманије Јелене и драчких сестара припремљена је трпеза љубави за покој душе монахиње Параскеве.

парох шумарички протојереј Срђан П. Тешић