ЛИТИЈСКА ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ - ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ЛИТИЈСКА ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ - ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

Дана 16. априла, када наша Света Црква прославља спомен на Васкрсење четверодневног Лазара, верни народ парохије шумаричке сабрао се испред основне школе у шумарицама, како би већ традиционално кренуо у Литију. Благословом нашег епископа Господина Јована, у шумаричком насељу традиционално се чини Литијски ход кроз насеље, на челу Часни Крст и барјаци, које носе одрасли мушкарци, а за њима дечица са малим иконама у рукама, предвођени свештеником протојерејем Срђаном П. Тешићем.

Ове године нова вероучитељица Оливера Станчић окупила је своје ђаке, како би сви скупа кренули у литијски ход.

По уласку у порту храма одјекнуо је тропар празника, а литија је наставила чинећи трократни опход око храма уз трократно појање тропара "Обшчеје воскресеније...". Након опхода приступило се освећењу врбових гранчица, а храмом је одјекивао звук звончића којима су дечица, носећи их на својим грудима, прослављали Господа, Који добровољно креће да страда, као некада младенци Израиља.

По отпусту, верни народ је покропљен освећеном водом, а уз поуку служашчег проте Срђана, освећена врбова знамења, као благослов и сећање на предстојеће Васкрсење, понели својим домовима.

Александар Д. Радовановић, студент теологије