ВРБИЦА У СТАНОВУ

ВРБИЦА У СТАНОВУ

У храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово свечано је прослављена Лазарева субота Светом Литургијом. У поподневним часовима је прослављена Врбица вечерњим Богослужењем братства овога Светога храма. Уз певање тропара празника, велики број деце и родитеља, који су у рукама носили освећене гранчице врбе узели су учешће у литији око цркве. Пратећи елементи данашњег празника имају Библијско утемељење (Јн12).

После Лазаревог вадкрсења, Господ Исус Христос улази у Јерусалим, а народ га раздрагано и свечано дочекује са палминим гранчицама. Црква празновањем Лазареве суботе одговара:

Христос плаче зато што је у смрти свог пријатеља Лазара сагледао тријумф смрти у свету, смрти коју није Бог створио, а која је загосподарила и господари светом. Зато Господ заповеда: “Лазаре изиђи напоље”. То је изазов који Господ упућује смрти, то је заповест којом Господ умртвљује смрт, то је чудо љубави.

Ове године посебно је увећана радост, јер је завршено фрескописање храма, и постављен је нови Свети Престо од мермера у олтару. Тако дочекујући празник уласка Господа Христа у Јерусалим-Цвети још радосније ускликнимо у обновљеном храму, да дочекамо и Празник над празницима и победу Живота над смрћу, Амин!

Ђакон Недељко Дикић