НОВА ТРИБИНА У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ САБОРНЕ ЦРКВЕ – КРАГУЈЕВАЦ

ImageДуховни центар Саборне цркве у Крагујевцу и у 2009. години намерава да настави са вишегодишњом праксом представљања најзначанијих тема, догађаја и личности из савременог живота Цркве односно из актуленог богословља, философије, историје и културе. Потврда тога је и започети циклус предавања на тему: „СРПСКА ТЕОЛОГИЈА У XX ВЕКУ“.

У среду 28. 01. 2009. године одржана је прва трибина из овог циклуса са предавачима о. Давидом (Перовићем) доцентом на катедри за Хришћанску Етику и мр Богданом Лубардићем асистентом на катедри за Философију Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Они су својим предавањима започели представљање овог подухвата који представља плод сарадње Богословског факултета и Министарства вера у Влади Републике Србије и који још увек траје. Подухват „СРПСКА ТЕОЛОГИЈА У XX ВЕКУ“ започет је октобра 2006.године првим научним скупом на исту тему са планом да се научним скуповима покрене домаћа академска јавност на бављење истраживачким проблемима и резултатима српске теологије у XX веку, а затим да се у неколико свезака објављују резултати тих научних истраживања.

о Давид (Перовић)

Након краћег представљања гостију од стране домаћина, трибину је отворио мр Богдан Лубардић предавањем на тему „СРПСКА РЕЛИГИЈСКА ФИЛОСОФИЈА У XX ВЕКУ“ у којој је представио своје истраживање на ову тему.

мр Богдан Лубардић

У краћим цртама он је изложио терминолошки и концептуални увод у истраживање појма религијске философије у нас, а затим наставио диференцијацијом српских религијско-философских истраживања: систематским структурисањем веза између области истраживања. У свом раду он је поделио српску религијску философију на шест односно седам области истраживања:

  • српска философија религије
  • српска религијска философија
  • српско историјско-философско истраживање (и српске) религијске философије
  • српска теологија философије (и/или философска теологија)
  • српско историографско-критичко истраживање (и српске) религијске философије
  • српско истраживање (српске) религијске философије од стране научника којима примарна струка није ни философија нити теологија
  • српска философска критика религијске философије.

У наставку излагања говорио је о свакој од ових области, а на крају је представио, усмено и визуелно преко фотографија, најзначајније личности српске религијске философије у XX у веку.

О „БОГОСЛОВЉУ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА“ говорио је доцент о.Давид (Перовић) који осим што је професор на Богословском факултету у протеклих неколико година је и послушаник Његове Светости Патријарха српског Г. Павла. У краћем уводу о. Давид је изложио богословски лик Патријарха истичући да је дух његових поука, мисли и изрека дух православног предања -библијског и литургијског, отачког и филокалијког, мисиолошког и пастирског, истићући да „у свему што је Патријарх Павле изговорио преовлађује предањско благочешће и смирење, човекољубље и брига за спасење свих људи, затим његова уздржаност, промишњеност, скромност и трезвеноумље и сећање на Страшни суд и на Царство Божије.“

Након увода о. Давид је наставио да о богословљу Патријарха говори пробраним изрекама Његове Светости на различите теме: О Царству Божијем, Евхаристији, Светом Писму, Вери, Богословљу, Христу, светитељима и светости, Хумору, Бесмртности, Божијој правди, Сећању на Страшни суд.

На крају се домаћин захвалио гостима-предавачима и најавио у најскорије време следећу трибину са истом темом у којој ће опет гостовати професори Богословског факултета и представити своја истраживања на тему српске теологије у XX веку .

јереј Зоран Врбашки