ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ-СЛАВА ХРАМА У РЕСНИКУ

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ-СЛАВА ХРАМА У РЕСНИКУ

Сунчаног четрнаестог октобарског јутра, верни народ Ресника, Новог Милановца и околине, окупио се под Омофор Богомајке како би прославили храмовну славу села Ресник.

Прослава овога празника је започела евхаристијским сабрањем којим је началствовао пензионисани парох опарићки протојереј-ставрофор Драгослав Цветковић. Око Трпезе Господње су саслуживали још и парох ердечки протојереј Слободан Бабић, парох сипићки протонамесник Ивица Камберовић, парох у Виноградима јереј Слободан Савковић и ђакон Саша Павловић, уз молитвено присуство пензионисаног пароха ресничког протојереја Мирослава Исаиловића и пароха цветојевачког протонамесника Петра Бранковића.

На прозбе су одговарали јереј Ненад Милојевић, Јован и Марија Младеновић и Ђурђе Јанковић.

Окупљеном народу се обратио отац Слободан Савковић честитајући празник и славу, а затим је говорио о значају и величини самог празника. Отац Слободан се најпре дотакао историјског контекста данашњег празника и да је он значајан за нас хришћане, за нас православне ако хоћемо да знамо чији смо, где смо и ко смо. ,,Пресвета Богородица се непрестано моли своме Сину Господу Богу нашему и велика је заштитница свих нас и заштитница свакога онога ко се сакрије и уђе под њен омофор. Велики је благослов овога места где је храм посвећен Пресветој Богородици. Ако упућујемо молитве искрене од срца Пресветој Богородици да се заложи за нас пред Њеним Сином Христом нашим-заиста ко ће кога умолити до мајка сина и ко ће кога послушати него син мајку. Молите се непрестано Њој за вас и ваше породице, да вас Господ управи правим путем спасења и смисла овога живота.''

Светој Чаши је пришао велики број присутних да би се сједили са Богом Живим. А на крају Литургије, после опхода око храма, пререзан је славски колач. Домаћин славе, колачар ове године је био господин Здравко Живић, председник Савета месне заједнице из Ресника, док су колач за наредну годину преузела браћа Александар и Томислав Ђорђевић из Ресника. У црквеној сали је затим уприличен славски ручак, трудом и залагањем колачара, црквеног одбора и надлежног свештеника.

парох реснички јереј Александар Цветковић