ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

Упркос чињеници да је радни дан, велики број верног народа окупио се под сводовима и куполама наше светиње на дан када обележавамо црквену славу, 14/27. октобра 2023. године.

Било је такође много оних који нису могли да уђу у наос па су стајали испред улаза у цркву.

Велики број причасника био је причешћен из два путира на служби предвођеној протојерејем-ставрофором Славком Јоцићем, умировљеним парохом нашег храма. Са њиме је Свету Литургију служило свештенство јагодинских градских цркава -Архијерејски намесник белички, протојереј Александар Гајић, протојереј Срђан Јовановић, протојереј Милан Радовић и јереј Милош Јелић, те протођакон Нинослав Дирак - са чтечевима и појцима јагодинским који су саслуживали и појали. Богослужбени дан је врхунио свечаном опходом око цркве и сечењем славског колача. Наша парохијанка иовогодишњи колачар, госпођа Светлана Миљковић, је заједно са породицом припремила лепо послужење за све присутне, док је за госте - свештенство Беличког архијерејског намесништва и одборнике градских црквених општина - приређена свечана трпеза у оближњем ресторану. За наредну годину, колач је преузела сестра Ивана Мијаловић са домом својим, која је одскора и црквењакиња нашег храма.

Отац Срђан Кандић, старешина наше светиње, захвалио се свим добротворима и приложницима на указаној материјалној и молитвеној помоћи за довршетак и украшавање цркве које и даље траје и позвао све људе добре воље да се и даље уграђују у ово племенито дело подизања заједничке богомоље на понос целог града и рода хришћанског православног. У плану је и скори почетак изградње парохијског дома у склопу црквене порте, па је то додатни разлог да се верни народ укључи својим доборовољним прилозима и тако себе занавек угради у ову јагодинску светињу подно Ђурђевог брда.