РАЗГОВОР СА ЕПИСКОПОМ ШУМАДИЈСКИМ ГОСПОДИНОМ ЈОВАНОМ У НОВОМ БРОЈУ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“ (5/2023)

РАЗГОВОР СА ЕПИСКОПОМ ШУМАДИЈСКИМ ГОСПОДИНОМ ЈОВАНОМ У НОВОМ БРОЈУ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“ (5/2023)

Пред читаоцима је нови, пети број званичног гласила Епархије шумадијске на чијим се првим странама налази разговор са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом. Разговор је вођен поводом значајне годишњице 30 година од увођења у трон Епископа Јована. Овај велики јубилеј биће испраћен и споменицом под именом „Три деценије архијерејског подучавања, исповедања вере и сведочења Епископа шумадијског Јована Младеновића 1993–2023“, а која убрзо излази из штампе.

У часопису се налази и беседа оца Марка Јефтића, пароха младеновачког, изговорена на отварању четрнаестих Госпојинских свечаности у порти Саборне цркве у Крагујевцу 28. августа 2023. године. „Пресвета Богородица је симбол Цркве. Када су наше земаљске мајке отишле са овога света и када осећамо празнину без њиховог присуства међу нама, опет узмимо икону Пресвете Богородице и осетићемо предивно миловање. Годинама, под сводовима овог и многих других светих храмова, окупљају се деца Пресвете Богородице“, закључује отац Марко.

Епископ др Сава Вуковић, један од најчаснијих епископа Српске Цркве, упокојио се као Владика шумадијски 16. јуна 2001. године. Од тог тренутка прошло је више од двадесет година, међутим, трудом и молитвама садашњег Епископа шумадијског Јована, али и блиских сарадника и пријатеља блаженопочившег владике, његов лик је непрестано присутан у Шумадији. Међу онима који брине да успомена на Епископа Саву буде жива, издваја се учени професор господин Негослав Јованчевић, који у листу „Каленић“, сада већ више од двадесет година, оставља многе вредне текстове, белешке и записе. Двоцифрен је број текстова испод којих се налази његово име, док је још већи број непотписаних прилога. У његовом најновијем тексту читаоци могу прочитати како је Епископ Сава Вуковић уметност Карловачке митрополије, употребом и освећивањем антиминса, инкорпорирао у предање Православне Цркве, старајући се „да се оно што је било вредно северно од Саве и Дунава, сада врати на југ и буде уграђено у црквени и национални идентитет“.

У часопису се налазе и два извештаја са освећења цркава Свете Тројице у Ловцима код Јагодине и Силаска Светога Духа у Барзиловици надомак Лазаревца.

Као и до сада, заступљене су и сталне рубрике (Из летописа Шумадијске епархије, службени епархијски део о променама у Епархији и служењима Епископа господина Јована, Дечија страна).

Лазар Марјановић

ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 5/2023