БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

На Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са старешином, протојерејем Дејаном Марковићем, протојерејем - ставрофором Зораном Крстићем, ректором Богословије Свети Јован Златоусти и протојерејем – ставрофором Заријом Божовићем, јеромонахом Јованом (Прокином).

После прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Владика Јован је у надахнутој беседи рекао:

“Христос се јави!

Браћо и сестре, велика је тајна рођења Христовог у свету. Ништа мању тајну представља Христово крштење у Јордану. Сам почетак почетака, како каже Свети Григорије Богослов, спасоносног и учитељског рада Христовог обележава се његовим крштењем у Јордану. Зато Свети Јован Златоусти каже: „Почетак света – вода; почетак Јеванђеља – Јордан; почетак спасења – крштење Спаситеља“ и додаје: „Гле, са слугама долазе господари, са кривцима долазе судије да се крсте – превелико чудо јесте Оваплоћење Бога, а све остало је последица тога. Тада дође Исус на реку Јордан да буде крштен од Светога Јована Крститеља“.

Ради чега је Господ показао овакво смирење? Он, Бог коме није било потребно крштење. Због чега он узима обличје слуге и постаје један од нас? Због чега од Јована прима крштење када му није било потребно? Одговарајући на ово питање, даћемо одговор и на питање о смислу и циљу чудесног догађаја овог празника. Крштавајући у Јордану, Спаситељ објављује Себе. Свима се показује као Месија, избавитељ и спаситељ света. Христово крштење заиста представља Богојављење – јављање Бога људима, целокупној твари. Христос је постао познат свима као Господ и Месија не када се родио у Витлејему, већ када је био крштен на реци Јордану. Дакле, браћо и сестре, тада је Христос постао познат целом свету.

Спаситељ наш смерно прилази да се крсти не због својих грехова, јер их није имао. Он се крштава због грехова свих људи, свих времена. Зато црквени песник каже: „Дошао си на реку као човек Христе царе, хиташ и ти милостиви да примиш ропско крштење из руку Претечевих, због наших грехова“. У данашњем Јеванђељу смо чули када се Господ појавио на Јордану да је море уступило, уплашило се. Јордан је почео да тече у супротном току. Испунило се оно што су говорили старозаветни пророци.

Христос се крштава да би уништио греховну нечистоту свих оних који ће се родити водом и духом. После Христовог крштења и подвига, сви његови следбеници примају Духа Светога, кога смо и ми примили на нашем крштењу. Дух Свети препорађа и у општење са Богом доводи све новокрштене. Данашњи празник нас учи мудрости. Учи нас да су крштењем Господим освећене воде на земљи. Крштењем Христовим је освећена цела творевина, а онда и сам човек. Рођењем својим, Господ је показао да је човек створен за пуноћу, а не за пролазне ствари. Човек је створен за вечност! То нам говори данашњи празник. Христос је дошао у свет да нас узме у своје наручје. Дошао је као вечни Бог из вечности. Он нас је загрлио загрљајем вечности. Он је на себе узео људску, огреховљену природу и узвео је на небо.

Поред истине да је Исус Христос Син Божији, на данашњи дан сазнајемо и да је Друго лице Свете Тројице, јер су се на Јордану јавили Отац и Дух. Када кажемо да верујемо у једног Бога, то значи да верујемо у Свету Тројицу. Чули смо у Јеванђељу да су се небеса отворила и зачуо глас Бога Оца који је рекао: „Ово је Син мој љубљени, њега слушајте“. Заиста, наш вечни живот се састоји у томе како слушамо Бога, Јеванђеље и да ли се трудимо да по њему живимо. Када је Господ изашао из Јордана, Дух у виду голуба силази на њега. Зато данас Дух Свети освећује воде. Тако да ова вода није више обична вода, већ света и свештена вода. Она нас чисти, просвећује и освећује. Бог се открио као Света Тројица и ми немамо шта више да лутамо. Све нам је дато и објашњено. На нама је да ли ћемо путем ка спасењу или не.

Нека би Господ и данашњи празник помогао да нам се Господ увек јавља. Он се јавља на разне начине. То смо видели још у Старом завету, само је питање да ли Глас Божији чујемо. Дакле, помолимо се Богу да будемо спремни да се сретнемо са њим. Нека се Бог јави целом роду људском. Нека се јави свакоме од нас, свим људима добре воље! Нека се јави онима који уче друге, да би правилно учили! Нека би Господ помогао да кропљењем и пијењем ове свете воде увек имамо на уму ову велику тајну која се показала данас. Нека освећење ове воде свима нама буде на освећење живота, наших душа и тела. Нека се данас освете и ваши домови у којима призивате Божије име!

Бог вас благословио!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

После евхаристијског сабрања, Владика Јован је у порти Саборног храма извршио је Велико водоосвећење. Мноштво верног народа је присуствовало Евхаристијском сабрању и водоосвећењу, после којег је свако узео освећену Богојављенску воду по својој потреби: да се очисти, да се исцели од болести, да би њоме благословио дом свој.

Срећко Зечевић, протојереј