ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА БРАТСТВА СВЕТОСАВСКОГА ХРАМА

ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА БРАТСТВА СВЕТОСАВСКОГА ХРАМА

Као и сваке године, братство храма Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром, организује духовна предавања у току Великога Поста. Предавања се одржавају после недељне Свете Литургије у просторијама духовнога центра „Златоусти“.

Присуство великога броја верника, пре свега парохијана нашега светога храма, представља по себи довољан знак да је разговор о вери, животу, Цркви и Богу као и о свим насушним питањима исконска потреба богочежњивих душа. Теме које обрађују ова предавања, по своме наслову иако јасно одређена, иако представљају оквир, она су пре свега позив да се сами верници укључе у разговор са својим парохијским свештенством.

Предавач у прву недељу Часнога Поста, био је протонамесник Бранислав Матић са темом „Преображај из егоцентричности у Христоцентричност“.

Отац Бранислав је у складу са темом дао одговоре на једно вечно питање могућности преображаја људске личности које се посебно отвара у току Великога Часнога Поста. Тренутак као исечак вечности је управо централни моменат ове теме са којом је отац Бранислав започео своје излагање:

„Ми врло често дозвољавамо да са једне стране тај тренутак буде празан, пропуштен, да протраћимо време које имамо а са друге стране живимо у безусловној садашњости што је веома погрешно. Ако живите скоцентрисани само на овај тренутак то значи да оно што је било пре вас није битно а то онда значи да ни преци нису битни ни историја ни нација ни култура а такође није битно ни оно што ће доћи после нас потомци итд., и то је та „безусловна садашњост“. Ми заиста живимо у таквој цивилизацији где уништавамо природу и не остављамо ишта добро онима који долазе после нас. Безусловна садашњост доводи до обескорењивања. Свако од нас има два корена, један је у земљи а други на небу. Овај у земљи је у вези са нашим идентитетом, прецима, традицијом, културом, онај корен у небу из кога такође треба да црпимо храну за себе и има везе са нашим коначним циљем из кога се сви наши циљеви разврставају. Али живећи у безусловној садашњости ми се обескорењујемо и постајемо слаби као дрво које нема корен из кога црпи живот. Онда долазимо до одговора који је то тренутак за мењање и тај тренутак некако чекамо да се догоди али тренутак за мењање је онај први наредни тренутак који долази“.

На крају предавања присутни су постављали питања која су обухватала саму тему али и многобројне друге појаве са којима се хришћанска душа суочава у току борбе и подвига.

Тема следећег предавања, после литургијског сабрања, јесте „Црквена дисциплина“ а предавач је ђакон Александар Ђорђевић.

ђакон Александар Ђорђевић