СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА –САБОРНИ ХРАМ

СВЕТИ АТАНАСИЈЕ ВЕЛИКИ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА –САБОРНИ ХРАМУ суботу 31. јануара 2009. Црква је празнује Светог Атанасија Великог, архиепископа Александријског једног од највећих Отаца Цркве Христове, или како га хришћанско предање назива «стуб Цркве» и «отац Православља».

Атанасије Велики је рођен у Александрији око 295. г. Био је ђакон код архиепископа Александра, и пратио овога у Никеју на I Васељенском Сабору. На овом сабору Атанасије се прославио својом ученошћу, благочешћем, и ревношћу за Православље. Он је врло много допринео, да се Аријева јерес сузбије а Православље утврди.

По смрти Александровој, Атанасије је изабран за архиепископа Александријског. У звању архиепископском остао је преко 40 година. Без мало кроз цео живот свој био је гоњен од јеретика. Од царева највише су га гонили: Констанције, Јулијан и Валент; од епископа Јевсевије Никомидијски, са још многим друтим; а од јеретика Арије и његови следбеници. Био је принуђен крити се од гонитеља чак и у бунару, у гробу, по приватним кућама, пустињама. У два маха морао је бежати у Рим. Тек пред смрт проживео је неко време мирно као пастир добри, усред доброг стада свога, које га је истински љубило. Мало је светитеља, који су били тако безобзирно клеветани и тако злочиначки гоњени као св. Атанасије. Но његова велика душа све је трпељиво поднела ради љубави Христове и најзад изашла победоносна из целе те страшне и дуготрајне борбе.

На дан овог великог светила Цркве Христове, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење свештеника Срећка Зечевића и Зорана Врбашког.

јереј Срећко Зечевић