ПРЕДАВАЊЕ „ЦРКВЕНА ДИСЦИПЛИНА“ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

ПРЕДАВАЊЕ „ЦРКВЕНА ДИСЦИПЛИНА“ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

У недељу другу Великог и Часног Поста, 31. марта 2024. године, после свете литургије, одржано је предавање на тему „Црквена дисциплина“ у организацији братства храма Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Ове недеље предавач je био парохијски ђакон Александар Ђорђевић.

Предавање је одржано у просторијама духовнога центра Златоусти, где су верници имали прилике да чују како је црквена дисциплина од самих почетака Цркве, била присутна у хришћанској заједници, као и да је незамисливо да се једна црквена заједница одржи без самодисциплине чланова исте. Црквена дисциплина је исправна само уколико изражава нешто што је вечно и непролазно, истину спасења и Оваплоћења Христовог. Сви видови предања се налазе данас у кризи, у конкретном смислу како човек да их усвоји? Ми читајући те одредбе гледамо као нешто што је немогуће применити и довести у везу са сопственим хришћанским животом, будући да су веома строги. Са друге стране хришћанска дисциплина је тек у другом плану, што се тиче саме приче о Цркви и црквеном животу, јер многе, а морамо рећи искрено и већину хришћана њихов статус у црквеној заједници не интересује. „Ако ти сагреши брат иди и покарај га међу собом и њим самим, узми са собом једнога или двојицу да на устима два или три сведока остане свака реч. Али ли њих послуша кажи Цркви, ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац или цариник“ (Мт 18, 15-17). „Избаците злога између вас самих“ 1Кор 5,13. Видимо да је Црква од најстаријих времена примењивала санкције, примењивала казне, и дисциплиновала своје непослушне чланове. „На првом месту да би се преступник поправио, друго да би се сачувала част Цркве, и треће да би верни се сачували од злих дела“ (Н. Милаш).

У наставку су верници постављали питања, излагали своја запажања, што је подстакло разговор на многе теме које се тичу наше вере.

Следеће предавање „Адам и Исак“ одржаће се у недељу крстопоклону, а предавач биће протонамесник Немања Младеновић.

Ђакон Александар Ђорђевић