ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ХВОСТАНСКИ ГОСПОДИН АЛЕКСЕЈ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ХВОСТАНСКИ ГОСПОДИН АЛЕКСЕЈ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

На празник Благовести Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Господин Алексеј, викар Патријарха српског, служио је по благослову Епископа шумадијског Господина Јована, Свету Архијерејску литургију у манастиру Дивостин надомак Крагујевца.

Његовом Преосвештенству Епископу хвостанском Господину Алексеју саслуживали су ректор Богословије протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Драган Васиљевић, прoтojeрej-стaврoфoр Синишa Maркoвић, прoтojeрej Срђaн Teшић, јереј Ненад Милојевић, јереј Милош Павић, ђакон Дамјан Божић и јерођакон Василије (Старовлах).

Окупљеним верницима обратио се протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић који је у својој беседи подвукао значај празника Благовести за сваког хришћанина појединачно.

Богородичино "да" значило је "да" вољи Божјој и то управо значи и наше "да" на крштењу, што значи поверење у промисао Божији за наш живот, предавање себе вољи Божијој, за шта се свакодневно молимо у молитви Оче наш. Живот је често тежак, али Христос није ни обећао лак живот, него позива речима "Ко хоће за мном да иде, нека узме крст свој..." Крст који је Христос понео и коме се поклањамо ове недеље, крепи нас да и сопствени крст лакше изнесемо, предајући свој живот вољи Божијој, по узору на Пресвету Богородицу, знајући да је иза крста Васкрсење.

Преосвећени Епископ Алексеј је после резања колача честитао славу, позивајући да се радујемо једни другима овде на земљи, јер ако се овде не радујемо лицу брата свога, нећемо се радовати ни у Царству небеском.

сестринство манастира