Чланци поређани по датуму: петак, 14 април 2023

ВЕЛИКИ ПЕТАК И ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ

Велики Петак, дан када је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Бога као што Га нико никада није мучио, пљују на Бога, као што Га нико никада пљувао није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ

На Велики Четвртак 13. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Саборног храма, протојереја –ставрофора Зорана Крстића, протојереја – ставрофора Зарија Божовића, протонамесника Душана Мучибабића и јереја Дејана Марковића старешине Саборног храма, служио је Свету Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу.

ИЗНОШЕЊЕ ПЛАШТАНИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

У петак, 14. априла 2023. год., на Велики петак у храму Успења Пресвете Богородице су са почетком у 7.30 служени Царски часови. Потом је са почетком у 16 часова служено вечерње богослужење са изношењем Плаштанице.

ВЕЛИКИ ПЕТАК У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

На Велики Петак, 14. априла 2023. године у јутарњим часовима, у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци, читани су Царски часови, који говоре о догађајима Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.