Чланци поређани по датуму: уторак, 22 октобар 2013

РАЗГОВОРИ О ФИЛМУ "У ИМЕ ОЦА"У уторак 22. октобра почиње циклус на тему "Религиозни мотиви у светској кинематографији" у Духовном центру Богословије "Свети Јован Златоусти".

Овога пута биће разговор о америчком филму "У име Оца" са пројекцијом делова филма. Разговоре ће водити Александра Благојевић новинарка радија Златоусти, a учествују хаџи Зоран Ђорђевић, филмски критичар, уредник филмског програма Радио-телевизије Крагујевац као Драган Степковић, дипломирани теолог.

Почетак је у 19 сати.

Добро дошли!

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ Пре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.