Чланци поређани по датуму: понедељак, 28 октобар 2013

ПРОМОЦИЈA КЊИГE “ПРАВОСЛАВЉЕ И МОДЕРНОСТ” ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋАДуховни центар Богословије “Свети Јован Златоусти” у уторак, 29. октобра, представља књигу “Православље и модерност” протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора крагујевачке богословије и професора на Богословском факултету у Београду.

На промоцији ће поред аутора, учествовати Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован,  Његово преосвештенство епископ јегарски г. Порфирије, академик проф. др Дарко Танасковић, универзитетски професор, бивши дипломата, познати исламолог, као и академик др Владета Јеротић, психијатар и књижевник.
Промоција се организује у Свечаној сали Богословије у згради будуће фискултурне сале на Аеродрому и почиње у 19 сати.

ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” ИЗ ТОПОЛЕ НА ФЕСТИВАЛУ “ДРЖАВНИ ГЛАС” У МИНСКУЦрквени Хор “Опленац” из Тополе је у периоду од 18. до 20. октобра 2013. године уз Благослов Владике Шумадијског Господина Јована, а по позиву Мати Јулијане Денисове учествовао на Фестивалу “Државни Глас” у Минску (Белорусија), који се иначе одржава сваке године у Манастиру Св. Јелисавете.

За све чланове хора позив који је још крајем августа стигао значио је велики Божији Благослов и Божију награду за сво пожртвовање и труд који овај хор већ петнаест година улаже, трудећи се да својом песмом улепшава богослужења како у Тополским храмовима тако и широм Епархије Шумадијске. Наравно за овакав један велики пут, који су сви хористи сматрали за неку врсту ходочашћа, јер се радило о одласку у велику Светињу (Манастир Свете Јелисавете је једна од највећих манастирских обитељи на свету) требало је доста средстава да се подмире трошкови аутобуског превоза.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ На празник свештеномученика Кипријана 15. октобра по новом календару Епископ шумадијски Јован је у лаповском храму Свете Параскеве служио Свету Архијерејску Литургију. Духовну радост су саслуживањем увеличали свештеници: протојереј-ставрофор Милан Радовановић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, јереј Влада Бранисављевић као и ђакон Небојша Јаковљевић.