Чланци поређани по датуму: јун 2023

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак, 30. јуна 2023. године, када се наша Црква молитвено сећа светих мученика Мануила, Савела и Исмаила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Преосвећеном владики су саслуживали протојереј-ставрофор Драган Брашанац старешина храма, протојереј Мирољуб Миладиновић, ђакон Саша Павловић и новорукоположени ђакон Стефан Јанковић.

ЧЕТВРТИ ЧЕТВРТАК ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У четврти четвртак по Духовима 29. јуна 2023. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење свештеника Ненада Милојевића и Горана Мићића, као и новорукоположеног ђакона Стефана Јанковића.

У ЈАГОДИНИ СЛУЖЕН ВИДОВДАНСКИ ПАРАСТОС ЗА ВЕРУ, ЧАСТ, КРСТ И СЛОБОДУ

У Јагодини је, на празник Светог великомученика кнеза Лазара, служен парастос борцима палим у ослободилачким ратовима. Парастос је служило свештенство јагодинских цркава, уз присуство верног народа, представника локалне самоуправе и градских удружења.

Свештенство свих цркава и верни народ, окупили су се у јагодинској Новој цркви, на парастосу који је традиционално служен на Видовдансвим палим борцима почевши од боја на Косову пољу, па до данас. Данашњим парастосом помињемо, са великим поштовањем, хероје који су дали своје животебранећи Србију и слободу, истакао је градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић, напомињући да се, на жалост, Србија и дан данас бори за своју државу, што отвара велико питање за све историчаре: како је српски народ дошао у овај положај.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

У среду 28. јуна, када наша Света Црква празнује молитвени спомен на пострадале јунаке у Косовском боју и Светог кнеза Лазара, али и све пострадале српске војнике и војсковође од Косовског боја до дана данашњега, у вечерњим часовима, у крагујевачком насељу Шумарице, одржано је сада већ традиционално Видовданско вече.

Звук звона означио је почетак програма, након чега је уследило интонирање Химне Републике Србије.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У БАРАЈЕВУ

Свечаност поводом празника Видовдана и ове године одржана је у организацији Црквене општине Барајево и барајевског Центра за културу.

Тим сабрањем отпочело је и овогодишње барајевско културно лето. Велики број народа са децом окупио се у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА КОСОВСКОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ

На Видовдан 2023. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква празнује Светог великомученика косовског кнеза Лазара и Свете мученике и новомученике српске и Светог пророка Амоса, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, благоизволео је служити Божанствену Архијерејску литургију у храму посвећену овом светитељу у крагујевачком насељу Белошевац, поводом храмовне славе.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: „ЛИТУРГИЈА ЈЕ РАДОСТ ЈЕР ОНА ЈЕ ПРЕДУКУС ЦАРСТВА БОЖИЈЕГ“

У уторак, 27. Јуна 2023. године, када се наша Света Црква молитвено сећа Св. пророка Јелисеја и светог оца нашег Методија, Патријарха константинопољског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве у Крагујевачком насељу Аеродром.

Преосвећеном је саслуживао архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Немања Младеновић, јерођакон Василије Старовлах и ђакон Александар Ђорђевић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ЛАЗАРЕВЦА

У суботу и недељу, 24. и 25. јуна 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовано је поклоничко путовање верника из Лазаревца и околних места.

Путовање је реализовано у сарадњи ЦО лазаревачке и Поклоничке агенције Епархије шумадијске. Вођа пута био је свештеник Влада Димитријевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАНИЧИНИ

Дана 25. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Баничини, архијерејско намесништво јасеничко.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Раденко Гавриловић, протојереј Драган Милутиновић, протонамесник Ненад Петровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ И ЕТНО ГРУПА “СВЕТИ САВА” У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ НА СЛАВИ ГРАДА СВЕТОГ ВАРТОЛОМЕЈА И ВАРНАВЕ

У организацији Саборне Цркве Светог Вартоломеја и Варнаве и Центра за културу “Масука” у Великој Плани. Као и претходних година, био је припремљен веома богат културно-уметнички програм. Део тог програма била је и етно група “Свети Сава” као и фолклорни ансамбл.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН ШУМАДИЈСКИ БОГОСЛУЖИО ЗА ХРАМОВНУ СЛАВУ У РАНИЛОВИЋУ

За празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Литургију за Храмовну славу у селу Раниловић, надомак Аранђеловца.

На Светој Архијерејској Литургији, Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки Протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки Протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Бојан Мијановић, гост из епархије сремске, протонамесник Иван Теодосић, протођакон Иван Гашић и ђакони Стеван Илић и Александар Бабић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак, 23. јуна 2023. године, када се наша Црква молитвено сећа светог свештеномученика Тимотеја, епископа бруског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење братства овога светога храма.

ЕТНО ГРУПА “СВЕТИ САВА” ОТВОРИЛА СВЕЧАНУ АКАДЕМИЈУ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЉАЊА 125 ГОДИНА ЦЕНТРА ЗА СТРНА ЖИТА И РАЗВОЈ СЕЛА

Дана 22. јуна 2023. године Господње етно група “Свети Сава” имала је ту част да отвори овај величанствени јубилеј. На позив директорке др Зорице Јестровић, академија је свечано отворена химном Републике Србије.

УСНУО У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР РАДОСЛАВ СТАНКОВИЋ

Протојереј ставрофор Радослав Станковић је рођен 1. марта 1947. године у питомом Темнићком селу Тољевац од оца Мирослава и мајке Драгославе.

Основну школу је завршио у Тољевцу и Доњем Крчину. Богословију Светог Саве у Београду уписује 1962. године. Због одслужења војног рока прекида школовање (годину и по дана) и након тога 1968. године завршава школовање.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИ КРАГУЈЕВЦУ

У Трећи четвртак по Духовима 22. јуна 2023. године када наша Света Црква прославља Св. Кирила Александријског, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслуживање старешине овога светога храма протојереја-ставрофора Милића Марковића и протојереја Александра Бороте.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ

У среду, 21. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници.

Епископу је саслуживао протојереј Саша Антонијевић и протођакон Иван Гашић.

Страна 1 од 4