Чланци поређани по датуму: субота, 18 април 2015

СУБОТА СВЕТЛА У ИЛИЋЕВУУ суботу 18. априла 2015. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у новоподигнутом храму Св. ап. Томе у крагујевачком насељу Илићево. Епископу су саслуживали протојереји – ставрофори Милан Борота, Саво Арсенијевић, Милић Марковић, Бојан Димитријевић и протонамесници Милан Петровић и Сретко Петровић.

У самоме храму је недавно постављен мермерни под, а целина унутрашњости је за сада заокружена постављањем мермерног иконостаса. У унутрашњости се још очекује фрескописање. Храм је био препун верног народа, а литургију је појањем улепшао професор богословије Св. Јован Златоусти г. Немања Старовлах са својим ученицима.

ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЈАГОДИНИНајрадоснији хришћански празник је и ове године прослављен свечано у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла. На Велику Суботу, у вечерњим часовима, окупило се више хиљада Јагодинаца, како би дочекали Благодатни огањ. Огањ трудом Одборника Црквене Општине пренет из Београда.

Васкршња поноћна Литургија почела је ове године посебним благословом, који је добио не само наш храм, већ и цела помесна Црква. Наш храм је био мали да прими мноштво верника, који су дошли да узму удео у радосно прослављање Васкрсења Христовог. Овај јединствени благослов и показатељ силе Божије који нам је дат у виду Благодатног огња пренет је верницима преко руку свештенослужитеља.

ДЕСЕТИ ВАСКРШЊИ ЧАС У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г .Јована, у четвртак 16. априла 2015. године, организован је десети по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља намесништва беличког и основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је била основна школа “Љубиша Урошевић” из Рибара. Учествовала су деца, која похађају трећи разред основне школе, из сваке школе по њих десетак.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, већ да брига за творевину од стране Бога никад није престала, јер: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.