Чланци поређани по датуму: уторак, 16 мај 2023

Поводом разних злонамерних, клеветничких и нетачних коментара преко неких интернет сајтова и кроз разне друштвене електронске мреже, а у вези Манастира Благовештења Рудничког, сви ми доле потписани са пуном одговорношћу изјављујемо:

1. Наш Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован је наш брижни духовни отац и архијереј који пуних 20 година са љубављу и великим духовним старањем надгледа и саветује Манастир Благовештење. Стога је огромна клевета да наш Владика, или било ко од чланова манастира, гони и прогања игуманију Салафаилу или било коју сестру и члана Манастира Благовештење.

2. Разрешење од старешинства игуманије Салафаиле је дошло услед њених вишегодишњих писмених и усмених молби да је наш Епископ разреши од за њу тако тешке обавезе. Те вишеструке и вишегодишње писмене и усмене молбе игуманије Салафаиле за њено разрешење трајале су још од 2015. године па све до данашњих дана.

3. Потпуна је клевета и то да је наш Преосвећени Епископ Јован претио монахињама да ће их одлучити од Светог Причешћа ако се не причешћују на свакој Литургији. Насупрот оваквим бестидним клеветама наш Преосвећени Владика је благословио свим сестрама и свештенослужитељима Манастира Благовештење да се причешћују у недељне и празничне дане. Наш Епископ је наравно благословио и чешће причешћивање сестара, ако се понеки радни дан служи Света Литургија, но тада само по личној жељи самих монахиња. Нарочито бесмислена је и додатна клевета да је наш Преосвећени Епископ Јован наредио сестрама да се имају причешчивати свакога дана, јер се у Манастиру Благовештење већ деценијама и не служи Литургија свакога дана, а нити је о томе икада било речи у разговорима са нашим архијерејем.

КОНФЕРЕНЦИЈА МЛАДИХ ЛИТУРГИЧАРА ОД 2. ДО 5. МАРТА 2023. У БАМБЕРГУ

(AKL-Junior Tagung 2. bis 5. März in Bamberg)

Млади нараштај католичких теолога, постдипломаца и докторанада са њемачког говорног подручја (Њемачка, Аустрија, Швајцарска) организовао се под називом AKL-Junior по узору на Arbeitsgemeinschaft katholischer Liturgiewissenschaftler:innen im deutschen Sprachgebiet (Радна група католичких литургичара на немачком говорном подручју) и почео да се састаје једном годишње на конференцијама чије су теме биле везане за литургику. Треба истаћи да је група отворена и за теологе који долазе из других хришћанских традиција, посебно из Источних Цркава, дакле православне, ориенталне и друге хришћане. Сврха окупљања, поред академског усавршавања на којем млади теолози могу да изложе своје докторске пројекте, истраживачке радове и сл. јесте и лично упознавање, кроз које се долази до размјене мишљења, идеја и будућих пројеката. Разговори о докторским тезама актуелних чланова, њихови досадашњи резултати али и циљеви, увијек су пропраћени повратним информацијама које могу бити од великог значаја за даље истраживање. Поред тога, свака конференција има главну тему која кроз презентације и радионице неких чланова бива обрађена, наравно уз активно учешће свих присутних.