Чланци поређани по датуму: четвртак, 15 децембар 2022

ПАРАСТОС СРПСКИМ РАТНИЦИМА У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

У четвртак, 15. децембра 2022. године, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служен је парастос српским ратницима.

Организатори овогодишње прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Градска општина Лазаревац и ЦО лазаревачка. Парастос је служио старешина храма протојеререј-ставрофор Марко Митић, а саслуживало му је братство храма Светог великомученика Димитрија.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У четвртак 15. децембра 2022. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслуживање свештеника Ненада Милојевића и Владана Костадиновића.

Литургији су присуствовали ученици средње Политехничке школе – ВИШ са својим вероучитељем Марком Гаљком и узели учешћа у богослужењу појање, одговарајући на литургијске прозбе и возгласе и узношењем молитава.

КРСНА СЛАВА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

У молитвеном присуству Његовог Краљевског Височанстава престолонаследника Александра, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 13. децембра 2022. године, на празник Светог Андреја Првозваног – крсне славе Краљевске породице Карађорђевић, свету архијерејску Литургију у Дворској капели посвећеној светитељу заштитнику Краљевске породице у Белом двору у Београду.