ВЕРОНАУКА У ЈАГОДИНСКИМ ВРТИЋИМА

ВЕРОНАУКА У ЈАГОДИНСКИМ ВРТИЋИМА Могло би се рећи да традиционално већ пет година уназад јагодински вероучитељи на челу са Борисом Милосављевићем сарађују са дечијим вртићима и деци предшколског узраста кроз игру, бојање, цртање, библијске приче, песму шире благу вест хришћанства.

Ове школске године је и направљен и један корак напред, па су почев од октобра три ученика гимназије Јелена Спремо, Ивана Миљковић и Илија Цветковић, који иначе похађају часове веронауке у Гимназији, спремљени и обучени да и они раде са децом из предшколске установе при ОШ ''Рада Миљковић''. Наравно овај труд је обостран уз велику подршку директорке јагодинских вртића госпође Весне Остојић, са којом је вероучитељ Борис Милосављевић започео сарадњу још 2004. године док је она још увек радила као васпитач предшколаца.

Овај мали јубилеј крунисан је сусретом са Богому Светој Тајни Евхаристије у Цркви Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини. После Литургије деца су се послужила разним слаткишима и сокићима, а потом се играла, певала, бојила и цело преподне провела у црквеној порти у дружењу са њиховим много старијим другарима из Гимназије који са њима раде.

Цео вај догађај је пропраћен и од медија, тако да су деца своје утиске могла и да искажу и преко телевизије, што је за њих било још једно искуство више. Интересантни су и били њихови одговори да су они у цркви ручали Љубав. Њихови родитељи су веом задовољни овом сарадњом и како они истичу да су доста од деце научили.

Овај начин рада са децом из вртића се из дугогодишњег искуства показао као врло плодотворан, и већ сада деца се упознају кроз игру са хришћанством, а уједно и наша мисија, мисија Цркве се показује успешном у каснијем опредељивању деце за верску наставу.

На крају бих напоменуо да вероучитељи до Васкрса имају још једну акцију са вртићима, а то је обилазак свих вртића у Јагодини и упознавање деце свих васпитних група са празником Васкрсења Христовог, а све то у нади да ће деца заједно са свима нама што радосније дочекати Онога који је Васкрсао из мртвих.

 

Ђакон Миломир Тодоровић