Чланци поређани по датуму: понедељак, 12 јул 2021

БЕСЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋА НА ПРАЗНИК СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА 2021. ГОДИНЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

Педесет година истрајавања у монашком подвигу на Христовом путу јесте нешто што је апсолутно вредно сваке похвале. Ми свештеници, монаси и народ верни шумадијске епархије желимо нашем Епископу још много година монашког труда, трпљења, истрајавања и пре свега молитве, онако како га је Господ крепио педесет година да га још на много година укрепљује и води да би правилно управљао речју Христове Истине.

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИКУЋАМАБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, на празник Светих апостола Петра и Павла, одржана је традиционална културно-уметничка манифесација “Дани Милована Видаковића” у порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама.

Ово је двадесет пета година како се на Петровдан, дан храмовне славе у Неменикућама одржава поменута манифестација, која се приређује у част нашег великог романописца – романсијера Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ, РУКОПОЛОЖЕЊЕ И ЈУБИЛЕЈ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ЈОВАНА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 12. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Такође, 2021. година је година у којој Епископ шумадијски Господин Јован прославља два јубилеја: Први је 50 година од примања монашког пострига, а други 60 година од како је Епископ Јован још као дечак отишао у манастир.

ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЈАГОДИНЕНа дан када наша Црква прославља Свете апостоле Петра и Павла славу је прославила Нова црква, као и Град Јагодина.

У нашем храму, Свету Литургију служили су пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Радосав Станковић, пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Славко Јоцић, протојереј Срђан Јовановић, протојереј Срђан Кандић, протонамесник Миломир Тодоровић, протођакон Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић.

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У БРЊИЦИ

Дана 12. јула 2021. године, када Света Православна Црква прославља Свете апостоле Петра и Павла, верни народ у шумадијском селу Брњици се сабрао да прослави своју храмовну славу.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Милорад Тимотијевић уз саслуживање протојереја Горан Ђерковића.

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ЦРКВЕ У РАЧИСвети Апостол Петар се три пута одрекао Христа, али је својим животом и страдањем сведочио Истину Христову. Свети Апостол Павле је био гонитељ Христа, али је ослепевши телесно, прогледао духовно и био ватрени проповедник вере Христове за коју је живот положио.