Чланци поређани по датуму: уторак, 22 септембар 2020

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МЕЂУЛУЖЈУДана 22. септембра 2020. год. када наша Црква прославља и празнује Свете праведне богородитеље Јоакима и Ану, Светог мученика Севиријана и спомен Светих отаца Трећег Васељенског сабора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је поводом храмовне славе Свету Архијерејску Литургију у храму Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане у Међулужју.

Пре евхаристијског сабрања Епископ Јован је освештао продавницу и палионицу свећа у порти овог велелепног храма.

ПРОПОВЕД ЕПИСКОПА ЈОВАНА НА ЛИТУРГИЈИ СЛУЖЕНОЈ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЦРКВИ У ТОПОЛИ НА ПРАЗНИК РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕУ име Оца и Сина и Светога Духа, помаже вам Бог, браћо и сестре!

Нека је благословена ова Света Литургија коју служимо у храму који је посвећен управо празнику Рођења Пресвете Богородице. Нека је срећна слава храму, братству, Општини ове дичне Тополе и нека Мајка Божија свима нама помогне да останемо на путу Божијем – на путу њеног Сина и нашег Господа Исуса Христа.

Данас је заиста велики празник и велика радост, браћо и сестре. Овај дан је велики за читаву васељену, јер се данас рађа најчудеснија личност која је ходила овом трошном планетом, после Господа нашег Исуса Христа. То је управо Пресвета Богомајка. У тропару који смо малопре чули, али који смо почели да певамо пре два дана и певаћемо још неколико, каже се: “Твоје Рођење, Богородице Дјево, објави радост целој васељени, јер из тебе засија Сунце Правде Христос Бог наш, који разруши прародитељску клетву, даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам живот вечни”. Читава догматика, читава теологија, читава побожност – све је сажето у овој краткој песми! У рођењу Пресвете Богомајке је почео да се испуњава завет Божији. Пресвета Богородица је постала најсветије и најсветлије оличење чистоте које је човечанство принело Богу.