Чланци поређани по датуму: понедељак, 28 септембар 2020

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ И СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКОГ И КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ понедељак, 28. септембра 2020. године, када прослављамо Светог великомученика Никиту, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у Лазаревцу.

Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј (Радивојевић), протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ - ПОСЛУШНОСТ НАС ЧИНИ СИНОВИМА“Наше је да постанемо жижак, а на Домаћину где ће да постави светиљку...”, каже поред осталог отац Доситеј Хиландарац, игуман Манастира Ћелије Колубарске, говорећи о градитељској и духовној обнови Манастира Светог Георгија код Лајковца - спомен-костурницe за неколико хиљада војника изгинулих у њеној околини током Колубарске битке 1914. године.

Казује о искуству монашког живота, о духовном пламену који расејава наша царска Лавра Хиландар. Како оцењује догађаје у Црној Гори. Како оцењује духовно стање српског народа данас. Питали смо и о молитви, служењу, љубави, као и o сећањима на духовне горостасе у лику једноставних људи, монаха, које је сретао, а које ће слушаоцима бити на духовно укрепљење и утеху. Чућете како се заиста осећа помоћ Пресвете Богородице.