ГОСПОДЕ ПОГЛЕДАЈ СА НЕБА И ВИДИ,ПОСЕТИ И УТВРДИ ВИНОГРАД ОВАЈ

ГОСПОДЕ ПОГЛЕДАЈ СА НЕБА И ВИДИ,ПОСЕТИ И УТВРДИ ВИНОГРАД ОВАЈНа дан Светога мученика Севастијана,светога Модеста 31. децембра 2010. године, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђељско зачало Преосвећени нам је указао да је овај свет виноград Божји. Он га је засадио руком Својом и такав уређен свет,Господ је предао роду људском да га обрађује и да га чува. Слободу као дар Божије љубави искористимо да са послушношћу деце Божије по благодати чувамо виноград овај. Ако смо непослушни и самовољно обрађујемо виноград грешимо и страдамо упропашћујући живот свој и свет који нас окружује.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Свете Петке у Крагујевцу

Подсећа нас Преосвећени да су и душе наше виноград Божји. И да се виноград овај развија само ако смо ми као лозе накалемљени на чокоту Христу. Јер ко не гради себе и дом свој на угаоном камену Христу, на несигурном темељу зида.

Црква је небоземна заједница љубави свега са Христом и у њему се сав свет враћа у првобитну радост Оца Небескога. У Цркви ми имамо искуство Царства Божијег које је дошло. Она је средиште винограда и сав виноград се само кроз Њу развија.

Да је Царство Божије дошло и да је у нама открићемо,ако у сверадосним данима који су пред нама и ми заједно са пастирима и мудрацима приђемо Витлејемској пећини,поклонимо се Богомладенцу Христу и на дар Му принесемо срце своје.

Јереј Мирољуб Миладиновић