СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ понедељак 18. јуна 2012. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац у Брезовцу код Аранђеловца. Повод за сабрање Цркве Христове у овој древној светињи била је слава капеле манастира Венчац, која је посвећена Св. свештеномученику Јоаникију, Митрополиту црногорско- приморском, који је пострадао у Аранђеловцу 1945. г. од стране комуниста.

У својој беседи након прочитаног јеванђеља Владика Јован је истакао величину мучеништва које је за Христа и истину Његову поднео свети Јоаникије, као што су то чинили и безбројни мученици Цркве кроз све векове. И он, као и сви други мученици, успео је да победи непријатеље Христове управо зато што је имао самога Господа у себи, те је могао да ускликне заједно са Св. апостолом Павлом: „А живим- не више ја, него живи у мени Христос“ (Гал.2,20). Његов живот је пример свакоме човеку како увек треба бити уз Истину, тј. уз Христа који је вечна истина која све ослобађа и приводи ка спасењу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају свете Литургије пререзан је славски колач, а потом је Владика са свештенством и верницима остао на заједничкој трпези љубави у манастирској трпезарији.

јереј Александар Миловановић