ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ДРЕНУ

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У ДРЕНУУ недељу 9. јуна када Црква прославља светог свештеномученика Терапонта, Његово Преосвештенство Г. Г. Јован, Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог велокомученика Георгија у Дрену. Епископу су саслуживали Архијерејски намесници младеновачки, јереј, Жељко Ивковић и колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј Марко Митић и гост из орашачког намесништва, јереј, Александар Миловановић. И овога пута литургијско славље су својим појањем увеличали чланови црквеног хора „Свети Димитрије“ из Лазаревца.

У својој беседи на Јеванђеље посвећено исцељењу човека слепог од рођења, Владика Јован нас подсећа да постоје две врсте слепих људи, телесни и духовни слепци. Ови други, духовно слепи људи су опаснији и тежи. Тешко ћете видети човека који је рођен слеп да је горд, сујетан и надмен. Напротив, овакви су људи неретко мирни и спокојни, иако је чуло вида које они немају, најзначајније за човека. Јер често, по оној народној, када Бог узме на једној страни, да на другој. Тако телесним слепцима Бог подари да и без очију виде и даље и дубље од оних који имају очни вид. Духовни слепци и поред очију на жалост много тога не виде. Не виде Христа који је увек са нама, у Цркви својој, која је његово Тело. Не препознају га на Литургији која је предокушај Царства Небеског, предокушај светлости Христове која се не сагледава физичким очима већ духовним видом. За хришћане је речено да њихова светлост треба да се светли пред људима. Добро и љубав чине да човек сија светлошћу. А то је могуће само онда када имамо Христа у себи који је наша светлост и уз чију помоћ разгонимо таму у себи. Ова јеванђелска прича учи нас још и томе да све чега се Господ дотакне бива чудотворно. Свако може бити чудотворац ако има веру у Христа који је Извор Светлости. Маловерје, сујеверје су овоме супротни. Морамо преиспитивати себе каква и колика нам је вера. Дела по вери најбоље сведоче нашу веру, јер права вера је начин живота.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Пре Свете Литургије Његово Преосвештенство освештао је новоизграђени парохијски дом. Орденом Светог Симеона Мироточивог Владика Јован одликовао је председника црквеног одбора доктора Ивка Марића, за љубав и труд који је показао приликом изградње храма Св. влкмч. Георгија и парохијског дома у Дрену. Литургијско славље настављено је Трпезом Љубави, коју су окупљенима припремили старешина храма Светог великомученика Георгија, јереј Бојан Чоловић са верницима своје парохије.

свештеник Владимир Димитријевић