ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИУ недељу Раслабљенога, 3. маја 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.

Епископ Јован је благоизволео рукопроизвести господина Николу Љубисављевића студента теологије у чин чтеца. Препознавајући залагање пастира на њиви Господњој и њихову несебичну љубав, Преосвећени Владика је благоизволео њих истаћи за пример другима: јереја Александра Гајића-достојанством протојереја, а чином протонамесника: јереја Дејана Ђорђевића и јереја Бобана Сеновића. Овом приликом Владика је поучио свештенике да Црква одликовања не даје на гордост, већ да им то буде на подстрек за даљи рад.

Црква Христова постала је богатија за једног члана, јер је у своје окриље примила новопросвећеног слугу Божијег Алексеја, сина јагодинског ђакона Далибора Нићифоровића и његове супруге Марије. Преосвећени владика Јован благоизволео је призвати Духа Светога да сиђе на ово чедо и уведе га у бању поновног рођења.

Након прочитаних зачала из Јеванђеља, Преосвећени Владика се верницима обратио надахнутом беседом у којој је повезао воду из „бање милости“ са водом у Светој Тајни Крштења. Вода коју је Анђео једном годишње усталасавао и која је исцељивала од сваке болести, јесте вода крштења. Речи Јеванђеља „немам човека“, јесу речи које нас позивају да се ми хришћани спашавамо једино преко другога-заједнице. Данас је цео свет бања Витезда, свет пун људи којима је потребно исцељење, „немамо човека“(тачно), али имамо Бога.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије, Преосвећени Владика је у разговору са братством храма дао даља упутства везана за тренутне радове у храму, а затим је љубављу и трудом породице Нићифоровић уприличена трпеза љубави.

презвитер Милан Ђорђевић